четвер, 21 грудня 2006 15:53

"Лобановський кращий за Фергюсона"

Автор: фото: Юрій СТРІЛЕЦЬ
  Андрій Канчельскіс каже, що Лобановський не хотів його відпускати
Андрій Канчельскіс каже, що Лобановський не хотів його відпускати

Колись Андрій Канчельскіс, 37 років, грав за "Манчестер Юнайтед" у Алекса Фергюсона. Діяв на позиції правого півзахисника. Потім її зайняв Девід Бекхем. Канчельскіс перебрався до "Евертона", виступав за шотландський "Рейнджерс", італійську "Фіорентину".

"ГПУ" зателефонувала на московську квартиру Канчельскіса.

Наприкінці 80-х ви виступали за київське "Динамо". Що скажете про рішення керівництва клубу залишити на посаді головного тренера Анатолія Дем"яненка?

— Це проблеми Ігоря Суркіса. Якщо він вважає, що Дем"яненко потрібен, чому б і ні?

Чому після служби в армії і кількох матчів за основний склад київської команди ви не залишилися працювати з Лобановським?

— Тренер не гарантував мені місця в основному складі. Але коли дізнався, що переходжу до "Шахтаря", викликав до свого кабінету і сказав: "Що ти робиш? Хочеш у Донецьку згубити кар"єру? Залишайся".

Валерій Лобановський та Алекс Фергюсон. Можете порівняти цих двох тренерів?

— Лобановський для мене кращий за Фергюсона. З однієї причини: Валерій Васильович досягав успіхів і в клубі, і в збірній. Шотландський фахівець тріумфував тільки з "Манчестер Юнайтед".

Фергюсон тренує "МЮ" з 1986-го. Завдяки чому він стільки часу протримався на посаді одного з грандів європейського футболу?

— Сер Алекс уміє знайти підхід до керівництва і футболістів. Він правильно себе поводить. Міг підійти до спортсмена й запитати, як справи на особистому фронті. Недавно мій агент зустрічався з тренером "МЮ". Фергюсон питав, як там Канчельскіс. Здивувався, що я досі граю в футбол. Крім того, він ніколи не помиляється, добираючи собі помічників до штабу.

Правда, що Фергюсон, коли виходить із себе, може кидатися бутсами в роздягальні?

— Ну, бутсом при мені не кидався, але виразів у розмовах не добирав. Сер Алекс страшний у гніві, але швидко відходить.

Коли в команді з"явився Девід Бекхем, було помітно, що це — суперталант?

— Ні. Бекхем спочатку не виділявся на фоні гравців, які прийшли до основної команди з молодіжки "МЮ". Але які то були футболісти — Гіггз, Скоулз, Гарі Невілл.

До Саудівської Аравії поїхав за грошима

За великим рахунком, Бекхема я і не помічав. Тримався він скромно, за першу команду не грав, доки були я та чех Поборський.

Ви — один із лідерів збірної СНД-1992. На чемпіонаті Європи команда не вийшла з групи. Чому?

— Дві причини. Перша: на турнір через травми не поїхали три лідери — Мостовий, Кульков та Галямін. Друга політична: країна розвалилася, і ми навіть не знали, за кого граємо. Коли в країні була стабільність, була вона і в спорті. За один рік виграли "срібло" чемпіонату Європи та Олімпіади.

Хто з гравців на тому турнірі вам сподобався — Бергкамп, Гулліт, Хесслер?

— Мій одноклубник по "МЮ", воротар збірної Данії Петер Шмайхель. У 1991-му ми одночасно прийшли до команди Фергюсона.

Чи залишив Шмайхель свій слід у воротарській ієрархії?

— Однозначно. За нього говорять титули — чемпіон Європи, переможець Ліги чемпіонів. Думаю, Шмайхель не гірший за Яшина, Кана або Буффона. Наприклад, у реакції Буффону він точно не поступиться, а в умінні керувати обороною навіть перевершить італійця. З голосом на полі у Пітера завжди був порядок, а поза ним — дуже добра людина.

Після чемпіонату Європи-1992 ви опинилися перед вибором: за яку збірну виступати — Росії, України чи Литви. Чому обрали Росію?

— Варіанта з Литвою навіть не розглядав, це не той рівень. З Україною теж, але з іншої причини. Команда на два роки була ізольована від участі в офіційних матчах, бо місце СРСР зайняла Росія. Якби у відбірному турнірі до Кубка світу-1994 допустили водночас Україну та Росію, я б дуже добре подумав, за яку команду грати.

На Мундіаль-1994 ви не поїхали тому, що збірну не очолив Анатолій Бишовець?

— Причина інша. Перед нами керівництво РФС не виконало фінансових зобов"язань.

Ви грали в Саудівській Аравії. Як оцінюєте той період?

— Ніяк. Гроші заробив. Які — не скажу, це контракт забороняє. А взагалі страшно в Аравії було. Війна з Іраком, поряд будинки вибухали.

Задумуєтесь над прощальним матчем?

— Хотів би ще рік пограти. Ну а на прощальний матч запросити Фергюсона. Правда, позитивну відповідь буде отримати важко через зайнятість сера Алекса.

Чи зможе Шевченко заграти в "Челсі"?

— Не сумніваюся. Просто Шеві у 30 років треба час на адаптацію. Якби Андрій приїхав у 23 не до Італії, а до Англії, він розкрився б у прем"єр-лізі одразу.

Майбутню дружину Канчельскіс зустрів у Кіровограді. Одружився 15 років тому. Має двох дітей. Син навчається у Лондоні, а донька — в Москві.

— Ще не знаю, де житиму, коли закінчу кар"єру, — каже Канчельскіс. — До Кіровограда точно не поїду. Був там останнього разу років вісім тому. Майже нікого з близьких там не залишилося, сенсу часто їздити немає.

1969, 23 січня — народився у Кіровограді
1990 — володар Кубка СРСР у складі київського "Динамо", перейшов до донецького "Шахтаря", став чемпіоном Європи серед молодіжних збірних
1991 — перейшов до англійського "Манчестер Юнайтед", став володарем Суперкубка Європи
1993, 1994 — чемпіон та володар Кубка Англії
1997 — перейшов до італійської "Фіорентини"
2003 — виступав за клуб "Аль Хілал" із Саудівської Аравії
2006 — гравець російських "Крыльев Советов"
Одружений, має двох дітей

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський кращий за Фергюсона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі