пʼятниця, 13 квітня 2018 00:25

Футбол для родичів

— Ти вже купив квиток на футбол? — питає друг Валентин за два тижні до матчу між луганською "Зорею" та "Динамо" в Києві.

— Ні. Перед грою збираюся.

— Дивися, бо залишишся без футболу.

— Що? — дивуюся. — Там, окрім нас двох, більше нікого не буде. Субота перед Великоднем — усі роз'їдуться.

Грали 7 квітня на стадіоні імені Валерія Лобановського. На "Олімпійському" до фіналу Ліги чемпіонів не гратимуть.

Із Валентином ми сперечалися довго. Він казав, що яблуку буде ніде впасти. Я наполягав, що нікому ті яблука буде розкидати. Тож мій прогноз — максимум дві тисячі вболівальників. Його: стадіон, який здатен вмістити 16 873 глядачів, заповниться на 70 відсотків.

І от нарешті 7 квітня. Сонячний день. Субота перед Великоднем, коли всі мали роз'їхатися. А ті, хто залишився, мали пекти паски й фарбувати яйця. І що ми бачимо? Від станції метро Майдан Незалежності до стадіону тягнеться невпинна вервечка людей. Площа перед стадіоном заповнена вщерть. До каси — черга метрів 50. Правота Валентина була незаперечною. "Динамо" перемогло з рахунком 4:0. На трибунах, за офіційними даними, — 12 876.

У березні гра цих команд зібрала на "Олімпійському" всього 4 тисячі за 10-градусного морозу. І тут виникає запитання: то навіщо ми починаємо грати в середині лютого? Кому потрібен такий футбол — у снігу чи болоті — за порожніх стадіонів? Так рано починаємо весняну частину, щоб двоє наших єврокубкових представники мали гральну практику? Але чому гравці, наприклад, "Ворскли" мають місити багно майже два місяці, а їхні вболівальники дивитися матчі по телевізору або мерзнути на нерозчищених від снігу аренах? Це все заради того, щоб "Шахтар" через чемпіонат готувався до матчу Ліги чемпіонів і вилетів від "Роми"? Чи "Динамо" — від "Лаціо"? Чи все-таки варто поважати свій чемпіонат і своїх фанатів? Починати потрібно в середині березня. Не раніше. Так, погода примхлива і березневі засніжені футбольні поля у нас — не дивина. Але навіщо розтягувати задоволення, починаючи із середини лютого? Прем'єр-ліга цього сезону вже встановила антирекорд відвідуваності — 3 853 людини в середньому на матчі. На 10 відсотків менше, ніж минулого. На гру "Олімпіка" зі "Сталлю" взагалі прийшли 84 вболівальники — мабуть, лише родичі футболістів. УПЛ має нарешті зрозуміти це й ухвалити відповідне рішення.

Зараз ви читаєте новину «Футбол для родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі