вівторок, 24 березня 2020 21:00

"Зоря" втратила свого рятівника

66-річний Сергій Рафаїлов залишить посаду генерального директора "Зорі". Головною причиною такого рішення є непорозуміння із власником клубу Євгеном Геллером. Новим генеральним директором клубу стане колишній керівник УПЛ Володимир Генінсон.

Рафаїлов працював у "Зорі" із 2009 року. Він зміг не тільки утримати команду у буремні часи 2014 року, але і зробив її третьою силою в українському футболі.
Власник клубу Геллер займається питаннями політичними та бізнесовими. Вся відповідальність у клубі лежала якраз на Рафаїлові.

І що він зробив?

Розгледів тренера Юрія Вернидуба. В сезоні 2011/12 "Зоря" потрапила у смугу невдач. Команда скотилася до зони вильоту. Тодішній тренер Анатолій Чанцев повністю втратив важелі керування колективом. З кожним матчем "Зоря" все більше потрапляла у кризу. Здавалося, що в такій ситуації потрібно шукати кризового менеджера із досвідом. Але вибір Рафаїлова припав на помічника Чанцева Юрія Вернидуба.

Автор: ФК "Зоря"
  Юрій Вернидуб працював у "Зорі" 9 років.
Юрій Вернидуб працював у "Зорі" 9 років.

Той не став чарівником. "Зорю" продовжило лихоманити. Керівнику клубу вистачило мудрості, досвіду та терпіння взяти пазу та дати фахівцю спокійно працювати. Команда вийшла із кризи. Далі були дві Ліги Європи, фінал Кубка України-2016, успішні трансфери.

Врятував команду у 2014 році. Після початку російсько-української війни, футбол відійшов на другий план. Всі зрозуміли, якби "Зорю" спіткала доля донецького "Металурга", "Таврії" чи "Севастополя". Можливості грати та тренуватися у рідному місті вже не було. Потрібно було шукати нову базу, витрачати чималі кошт на побут команди.

"Зоря" не тільки не зникла, але і отримала новий поштовх для розвитку. Команда знайшла своє середовище. Зайняла місце третьої сили в українському футболі, яке раніше належало "Металісту" та "Дніпру".

Всі зрозуміли, якби "Зорю" спіткала доля донецького "Металурга", "Таврії" чи "Севастополя". Можливості грати та тренуватися у рідному місті вже не було

Перевіз команду до Запоріжжя. Після окупації Луганська "Зорі" потрібно було визначатися із місцем дислокації команди найближчий час.

Звичайно, найкомфортніше місце - Київ. У столиці команда грала перші матчі кваліфікації Ліги Європи. Але оренда стадіону, можливість тренуватися та проживати – дуже дорого.

Вибір припав на Запоріжжя. Це значно дешевше. Крім того, невдовзі почалися проблеми у місцевого "Металурга", з'явилася можливість орендувати не тільки "Славутич Арену", але і тренувальну базу. Важливо, що у такому великому та промисловому місті "Зоря" - єдиний клуб. З'явилися власні вболівальники.

Впровадив бізнес-модель. В Україні багато говорять про те, що клуби мають заробляти. Платоспроможність населення зараз не дуже висока. Тому на вболівальниках особливо не заробиш. Залишається тільки участь у єврокубках та продаж футболістів. "Зоря" ніколи не створювала "золотих кліток" для гравців та не тримала нікого силоміць. Навіть у непростих ситуаціях клуб находив компромісне рішення.

Автор: ФК "Реал"
  Андрій Лунін перейшов із "Зорі" в "Реал"
Андрій Лунін перейшов із "Зорі" в "Реал"

Найяскравіший приклад - це Андрій Лунін. На той час основний воротар Микита Шевченко був посаджений на лаву запасних, хоча навряд чи він був слабшим за конкурента, а місце в "основі" здобув Лунін. Всі розуміли, що на цьому можна заробити. Денніс Бонавентуре завдяки "Зорі" пройшов шлях від повного ноунейма до гравця, який забивав "Реалу" та "МЮ". А ще - Харатін, Петряк, Іурі, Рафаель, Караваєв.

Напевно, без цих грошей "Зоря" просто не змогла б вижити. Багато хто говорить про можливість заробляти на трансферах, тільки реалістичність цих принципів не завжди відповідає дійсності. "Зоря" показала багатьом українським клубам, що так звана бізнес - модель може існувати.

Вийшов з орбіти "Шахтаря". Свого часу у "Зорі" вистачало орендованих гравців із "Шахтаря". Їх було не менше, ніж у "Маріуполя". Особливо в сезоні 2014/15. Звичайно, що це позбавляло головної болі, де брати гравців у непростий час. Рівень команди завдяки цьому тримався високо. Але фінансової користі не було.

Що "Зоря" отримала за перехід Малиновського у "Гент"? Хіба слова вдячності. Хоча саме "Зоря" та Вернидуб зробили із Руслана футболіста, який став цікавим бельгійським клубам. Бо у "Шахтарі" Малиновський грав тільки за юнаків та третю команду, в "Севастополі" теж нічого не показав.
Не кожен клуб може похвалитися продажем гравця до "Реала" . Зоря може.

Не кожен клуб може похвалитися продажем гравця до "Реала". "Зоря" може

Боровся із договірними матчами. Український футбол підкосила хвороба матчів із фіксованим результатом. "Олімпік" навіть втратив молодіжні команди через договірні ігри.

Рафаїлов перший публічно почав говорити про подібні проблеми у молодіжній команді "Зорі". Не став замовчувати проблему, а виніс її на публічний рівень. Всі гравці, на яких впала підозра,були відраховані із команди (https://gazeta.ua/articles/sport/_zorya-vidrahuvala-11-gravciv-z-yunackoyi-komandi-za-uchast-v-dogovirnih-matchah/664251)

Запросив Віктора Скрипника. Сьогодні "Зоря" складає конкуренцію "Динамо" в боротьбі за друге місце. Головний чинник таких результатів – головний тренер Віктор Скрипник. Без нього цей склад ніколи не мав би таких результатів та, головне, гри.

Автор: ФК "Зоря"
  Віктор Скрипник вивів "Зорю" на новий рівень
Віктор Скрипник вивів "Зорю" на новий рівень

Про Віктора Скрипника ми знали не так вже багато. Свого часу він грав за "Вердер", потім залишився працювати у структурі клубу. Певний час навіть був головним тренером команди. Зміг спочатку її підняти, а потім провалився. Працював у Латвії, де чемпіонат не найсильніший. Визначити реальний рівень тренера у таких реаліях важко. Рафаїлов відчув, що Скрипник - саме той тренер, який потрібен "Зорі". Все спрацювало .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не вчаться у школі, не служать в армії, у слові "футбол" роблять по три помилки" - гендиректор "Зорі" про нинішніх футболістів



До "Зорі" Сергій Рафаїлов працював у футзальному клубі "Шахтар", який грав у півфіналі Ліги чемпіонів-2006, де поступився іспанському "Бумерангу" - майбутньому переможцеві турніру.

Зараз ви читаєте новину «"Зоря" втратила свого рятівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі