четвер, 04 листопада 2010 14:49

"Молодший син сказав, що стане воротарем" - Сімчук

"Молодший син сказав, що стане воротарем" - Сімчук
У Континентальній хокейній лізі зіграно більше третини 54-матчевої серії сезону. Поточним лідером регулярного чемпіонату є магнітогорський "Металург". У турнірі беруть участь 23 команди - на одну менше, ніж у попередніх двох розіграшах. 24-м клубом міг бути київський "Будівельник". Заявитися в КХЛ команда не змогла через проблеми з реконструкцією Палацу спорту. Голкіпер збірної України 36-річний Констянтин Сімчук став одним з перших новачків "Будівельника", потім повернувся у "Сокіл".

- Чесно кажучи, це був сильний удар. Нас змусили повірити, що команда гратиме в КХЛ. - каже Сімчук "Gazeta.ua". – Проходили телемости, різні прес-конференції. Я навіть замовив собі форму. Все було серйозно і звістка про не участь в КХЛ стала громом серед ясного неба.

Які завдання керівництво ставило перед "Будівельником" у КХЛ?

- До цього ще не дійшло, адже команда тільки формувалася. Завдання мали озвучити після підписання всіх гравців.

Керівники "Будівельника" говорили, що проект призупинили, але не ліквідували. Вірите, що наступного сезону в Україні таки буде КХЛ?

- Мінімальна надія є. Щоб створити команду треба вже зараз займатися селекцією та іншими питаннями. Тоді можна підготувати хорошу команду. Проте ніхто нічого не говорить. У всякому разі значну частину команди становитимуть легіонери. З "Сокола" можна було б взяти 5-7 гравців. Проблема у тому, що наші хокеїсти вікові. Рівень гри у них непоганий, до КХЛ може дотягнути, але через вік їм буде важко перейти з нижчої ліги у вищу.

У дебютному сезоні КХЛ ви грали за новосибірську "Сибір". Зараз слідкуєте за турніром?

- Звичайно. Мені цікаво спостерігати за розвитком ліги. У порівнянні із сезоном 2008/2009 рівень гри став вищим, з'явилися майстерніші виконавці, у хокеїстів змінилася психологія. Намагаюсь слідкувати за всіма командами, адже там грають мої друзі та знайомі. Підсвідомо особливу увагу звертаю на мої колишні клуби - магнітогорський "Металург", "Спартак", "Сибір", ЦСКА та "Салават Юлаєв".

Перед стартом сезону "Спартак" підписав чеського голкіпера 45-річного Домініка Гашека.

- Дуже хотілося зіграти проти нього. Це сильний хід керівництва клубу, який забезпечив команді підвищену увагу. "Спартак" не тішить вболівальників результатом, але залишається цікавою командою. Спочатку прихід Гашека, потім відставка Мілоша Ржиги не дають забути про "Спартак". Чеський фахівець уособлює собою значну частину команди. Він хороший тренер і харизматична особистість. Ржигу буде дуже важко кимось замінити. Щодо мотивів Гашека, то чех хоче грати в хокей. Він боєць і КХЛ – це новий виклик для нього.

Можете уявити себе 45-річним на льоду?

- Не можу, - сміється Констянтин. – Я навіть не візьмуся порівнювати себе з Гашеком, адже це земля і небо. Домінік – не просто легенда чеського чи європейського хокею, це світова легенда. Він дуже багато разів доводив свою майстерність, талант та геніальність. Багато хто говорить, що у 45 років він вже не тягне. Можливо Гашек не демонструє той хокей, який показував у 36 років. Я вважаю, що він грає непогано. Треба тверезо оцінити ситуацію, в якій перебуває "Спартак". Останніми роками команду розбирають по частинах, кожного року клуб залишали ключові хокеїсти. Ні Ржига, ні тим більше Гашек не винні, що зараз команда займає 20-е місце у зведеній таблиці КХЛ.

У якому віці розкриваються хокейні голкіпери?

- Багато хто говорить, що у 35-36 років голкіперам можна спокійно грати, мовляв у такому віці з'являється впевненість та накопичується досвід. Але я би так не сказав. Багато голкіперів починали розкриватися у 16-18 річному віці, той же Владислав Третьяк. Багато що залежить від таланту і психологічної стійкості.

Ваш старший син пішов вашими стопами. Чому ви порадили Михайлу стати польовим гравцем?

- Я розповів йому всі плюси і мінуси свого амплуа. Спочатку Міша грав у воротах, але тепер йому цікавіше бути польовим гравцем – бігати і забивати. У нього непогано виходить і з м'ячем, і ключкою. Михайлу скоро виповниться вісім. Молодшому сину – 4 роки. Каже, що буде воротарем як тато.

Скільки важить воротарська форма?

- Разом із сумкою потягне на 29-32 кг. Ключки у цю цифру не входять.

Як молодим талановитим українцям пробитися в КХЛ та НХЛ?

- Через Україну це зробити дуже важко. Напевне, треба намагатися кудись виїжджати. Свого часу я так і зробив – поїхав у США. Саме там мене помітили. Іншого виходу немає. Чемпіонат України тільки набирає хід, на розвиток внутрішньої першості потрібен час.

В Європі грають на ширших хокейних майданчиках, ніж в НХЛ. Як це впливає на гру голкіперів?

- Чим вужчий майданчик, тим більше кидків по воротах і, відповідно, роботи у голкіперів. Зараз у Європі хочуть перейти на енхаелівські розміри. З точки зору видовищності, це правильно. Але тут можна посперечатися, адже втрачається родзинка європейського хокею. На ширших майданчиках хокеїсти більше думають, розігрують комбінації, грають у пас. Хоча з роками це все кудись дівається.

Розкажіть про новинки у грі голкіперів.

- Нова воротарська тенденція – це стиль батерфляй. Голкіпер постійно грає на колінах. Цей стиль винайшли канадські французи. Якщо весь час сидіти на колінах, то відсоток пропущених шайб буде меншим. Зараз майже у всьому світі користуються цим стилем. Класичних голкіперів, таких як Женя Набоков та Мартін Бродер залишились одиниці. У нас цей стиль маловідомий. Ніхто у нього не грав і, відповідно, навчити нікого не може. Мені батерфляй не дуже подобається.

Назвіть трійку найкращих діючих голкіперів сучасності.

- Коля Хабібулін з "Едмонтона", Мартін Бродер з "Нью-Джерсі" і Женя Набоков з пітерського СКА. Я б додав ще Домініка Гашека.

В матчі відкритого білоруського чемпіонату проти "Бреста" ви травмували коліно. Коли очікуєте повернутися на лід?

- Лікар сказав три тижні ходити в гіпсі. Пересуваюся на милицях, намагаюсь не навантажувати ногу. Коли знімуть гіпс, буду розробляти коліно. Швидше за все не зможу допомогти "Соколу" у півфінальному раунді Континентального кубка, який пройде 26-28 листопада в італійському Асіаго.
Зараз ви читаєте новину «"Молодший син сказав, що стане воротарем" - Сімчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі