четвер, 04 листопада 2010 05:43

"Я не хочу порівнювати себе з Гашеком"

Автор: фото з сайта www.hcsokol.kiev.ua
  Костянтин Симчук нині відновлюється після травми коліна
Костянтин Симчук нині відновлюється після травми коліна

У Континентальній хокейній лізі зіграли понад третину 54-матчевої серії сезону. Поточним лідером регулярного чемпіонату є магнітогорський "Металург".

У турнірі беруть участь 23 команди — на одну менше, ніж у попередніх двох розіграшах. 24-м клубом міг бути київський "Будівельник". Заявитися в КХЛ команда не змогла через проблеми з реконструкцією Палацу спорту. Голкіпер збірної України 36-річний Костянтин Симчук став одним із перших новачків "Будівельника", потім повернувся до "Сокола".

— Чесно кажучи, це був сильний удар. Нас змусили повірити, що команда гратиме в КХЛ, — каже "ГПУ" Симчук. — Проходили телемости, різні прес-конференції. Я навіть замовив собі форму. Все було серйозно, і звістка про неучасть у КХЛ стала громом серед ясного неба.


У дебютному сезоні КХЛ ви грали за новосибірську "Сибір". Зараз стежите за турніром?

— Звичайно. Мені цікаво спостерігати за розвитком ліги. Порівняно із сезоном 2008/2009 рівень гри став вищим, з'явилися майстерніші виконавці.


Перед стартом сезону "Спартак" підписав чеського голкіпера 45-річного Домініка Гашека.

— Дуже хотілося б зіграти проти нього. Це сильний хід керівництва клубу, який забезпечив команді підвищену увагу. "Спартак" не тішить уболівальників результатом, але залишається цікавою командою. Спочатку прихід Гашека, потім відставка Мілоша Ржиги не дають забути про клуб. Чеський фахівець уособлює значну частину команди. Він хороший тренер і харизматична особистість. Ржигу буде важко кимось замінити. Щодо мотивів Гашека, то чех хоче грати в хокей. Він боєць, і КХЛ — це новий виклик для нього.


Можете уявити себе 45-річним на льоду?

— Не можу, — сміється. — Я навіть не візьмуся порівнювати себе з Гашеком, адже це земля і небо.


Як молодим талановитим українцям пробитися в КХЛ та НХЛ?

— Через Україну це зробити дуже важко. Напевне, треба намагатися кудись виїжджати. Свого часу я так і зробив — поїхав до США. Там мене й помітили. Іншого виходу немає. Чемпіонат України тільки набирає хід, на розвиток внутрішньої першості потрібен час.


У Європі грають на ширших хокейних майданчиках, ніж у НХЛ. Як це впливає на гру голкіперів?

— Що вужчий майданчик, то більше кидків по воротах і відповідно роботи в голкіперів. Зараз у Європі хочуть перейти на енхаелівські розміри. З погляду видовищності це правильно. Але тут можна посперечатися, адже втрачається "родзинка" європейського хокею. На ширших майданчиках хокеїсти більше думають, розігрують комбінації, грають у пас. Хоча з роками це все кудись дівається.


Розкажіть про новинки у грі голкіперів.

— Нова воротарська тенденція — голкіпер постійно грає на колінах. Цей стиль називають "баттерфляй". Його винайшли канадські французи. Якщо весь час бути на колінах, то відсоток пропущених шайб буде меншим. Зараз майже у всьому світі користуються цим стилем. Класичних голкіперів, таких як Женя Набоков та Мартін Бродер, залишились одиниці. У нас цей стиль маловідомий. Ніхто так не грав і, відповідно, навчити нікого не може. Мені батерфляй не дуже подобається.

Зараз ви читаєте новину «"Я не хочу порівнювати себе з Гашеком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі