пʼятниця, 13 травня 2016 14:55

Пошук "нового" Луческу може затягнутися на роки - експерт

Пошук "нового" Луческу може затягнутися на роки - експерт
Мірча Луческу

Після закінчення сезону Мірча Луческу може залишити "Шахтар". Керівник відділу вітчизняного футболу сайту FootBoom.com Сергій Ситник вважає, що наставник "гірників", як ніколи близький до прощання із командою.

"На мій погляд, головна причина поразки у чемпіонській гонці полягає в неможливості проводити матчі на рідній арені: заряджатись позитивними емоціями та енергетикою глядачів.

Саме позитиву і підтримки не вистачило "гірникам" наприкінці сезону, коли настав час ключових поєдинків. Провести сконцентровано не окремі матчі, а довгий турнірний відрізок - на одному професіоналізмі і майстерності тут не виїдеш.

Показовий приклад: "гірники" довго вагаються де грати центральний поєдинок другого кола "Шахтар" - "Динамо". Запоріжжя, Одеса, Львів? Перед головними конкурентами подібна дилема не стоїть.

Після самої гри Шовковський нагадує Степаненку, що він тепер мешкає у Києві. В адрес футболіста та сім'ї надходять погрози, клуб наймає охорону.

Це лише маленький штрих до загальної картини, пов'язаної з психологічним моментами проходження "гірниками" чемпіонату.

"Шахтар" програв "Севільї" і вилетів з Ліги Європи

По-друге – це трансфери провідних гравців. Влітку із команди пішли Дуглас Коста, Луїс Адріано, Фернандо. Взимку у Китай переїхав головний бомбардир Алекс Тейшейра. Ще один ключовий гравець середини поля, Фред, був дискваліфікований.

Натомість резерви для підсилення – власні вихованці, та вільний агент Едуардо. Не випадково, левову частку очок в чемпіонаті команда втратила, коли тренер намагався дати перепочити "основі" - матчі із "Чорноморцем" (1:1), "Сталлю" (3:3).

Третє. Коваленко, Малишев, Ордець – навіть найталановитіші та найобдарованіші футболісти потребують час на адаптацію, притирку, на свою торбину помилок та роботи над ними. Молодь "гірників" повинна була вирішувати чемпіонські завдання "тут і зараз".

Останні новини, та інсайдерська інформація говорять про те, що Луческу як ніколи близький до прощання із "Шахтарем". Головна причина, на мій погляд, це не вік тренера, а туманна перспектива повернення "Шахтаря" у Донецьк. Без цієї умови вирішувати серйозні завдання неможливо. А працювати лише на майбутнє, виховувати молодь – для такого амбітного тренера, як Луческу, цього замало.

"Шахтар" вийшов у фінал Кубка України

З іншого боку, все колись закінчується. Можливо, це не найгірший час для того, щоб потиснути руку тренерові. "Шахтар" вже змінив трансферний вектор, команда переживає період оновлення, два роки поспіль фінішує у чемпіонаті другою і розставання з Луческу має сприйматися не так болісно.

Але знайти заміну Містеру буде вкрай важко, адже Луческу – це перш за все унікальна філософія, яка не лише забезпечувала результат команди, а й допомагала прогресувати і розкриватися футболістам. Вихованці Луческу грають в англійській Прем'єр-лізі, Серії А та Бундеслізі.

Атакуючий результативний футбол – візитна карточка Містера. Втримати планку буде дуже важко, на кого б не зробив ставку президент "Шахтаря": досвідченого тренера, чи перспективного початківця. Вважаю, пошук "нового" Луческу може затягнутися на роки, ідеальної готової кандидатури я не бачу. Прийдеться експериментувати", - каже Ситник.

Більше на тему "Шахтаря" читайте у наступному номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Пошук "нового" Луческу може затягнутися на роки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі