понеділок, 21 грудня 2020 14:58

У Раді зареєстрували антиукраїнський закон

Автор: facebook.com/volodymyr.viatrovych
  Депутати пропонують змінити мовне законодавство
Депутати пропонують змінити мовне законодавство

Народний депутат Володимир В'ятрович повідомив, що у Верховній Раді зареєстрували антиукраїнський закон.

"Перелік авторів красномовний – Бужанський, Дубінський, Шевченко, Гетманцев, Брагар, Качура – загалом 28 діячів, яким не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі. Текст ще не оприлюднено, але судячи з назви і бурхливої агітації, яку Бужанський упродовж останніх днів проводив серед однопартійців, ідея полягає в тому, щоб зробити порушення закону про мову безкарними", - написав він у Facebook.

У разі порушення мовного законодавства громадянин може звернутись до уповноваженого із захисту державної мови. Відповідач отримає попередження і 30 днів для усунення порушення. Якщо протягом року доведуть факт повторного порушення, накладуть штраф.

Проєкт закону може скасувати стягування штрафів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми самі маємо створювати українськомовне середовище - Куликов

"І от саме проти цього навіть поміркованого механізму захисту прав споживачів спрямовують атаку Бужанський і Ко. Їхня ідея проста як двері – хай у законі про мову буде написано що завгодно. Головне, щоб будь-який українофоб міг цей закон порушувати абсолютно безкарно", - вказав В'ятрович.

Він сподівається, що профільний комітет не пропустить закон.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь обговорив з представниками Європейської бізнес асоціації впровадження статті 30-ої мовного закону. Вона передбачає, що з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на українську. Він нагадав, що за порушення суб'єктами господарювання відповідних норм законом передбачені штрафні санкції.

Зараз ви читаєте новину «У Раді зареєстрували антиукраїнський закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі