понеділок, 29 серпня 2022 16:06

Стала маркером героїзму – Кремінь про те, скільки громадян перейшли на українську

Стала маркером героїзму – Кремінь про те, скільки громадян перейшли на українську
Після 24 лютого серед українців зріс рівень вимог щодо отримання інформації державною мовою, заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Фото: facebook.com/taras.kremin

Після 24 лютого серед українців зріс рівень вимог щодо надання інформації державною мовою.

Результати соціологічних досліджень, проведених різними інституціями від початку повномасштабного вторгнення, свідчать, що понад 80% громадян України перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою. Про це розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв'ю "Думська".

"Українська мова стала маркером героїзму, патріотизму й боротьби вільного світу за демократію, цивілізацію, за майбутнє не тільки Європи, але й усього світу. Україна сьогодні не сходить зі шпальт газет та інтернет-видань. Україну чутно скрізь завдяки героїзму українського народу", – підкреслив він.

Також Кремінь назвав мову "зброєю" і додав, якщо понад 80% українців поділяють вимоги закону про функціонування української мови, то "наша армія – це десятки мільйонів громадян України".

До того ж омбудсмен вважає мовний закон "головним законом воєнного стану".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпортні харчові продукти маркуватимуть українською

"Ми маємо всі можливості остаточно позбутися атавізмів колонізації і справді утвердитися як велика нація з блискучою українською мелодійною мовою і надзвичайно героїчним українським народом, і нашими Збройними силами", – зазначає він.

Водночас омбудсмен зауважує, що законом не заборонено спілкування "материнською мовою" в побуті.

"Законами про повну загальну середню освіту, якщо ви належите до національних меншин і корінних народів, і компактно проживайте, ви маєте право написати заяву до закладів освіти про забезпечення освітнього процесу в початковій школі рідною мовою. Якщо є на те педагогічні працівники. Але разом з тим вивчається і державна мова. Тому цих і багато інших інструментів достатньо для того, щоб і створити якість знання рідної мови, і якість знання державної мови", – наголосив Кремінь.

Кремінь отримав рекордну кількість скарг. З них 79% – про порушення мовного закону в інтернеті. За словами омбудсмена, упродовж 10 днів дії нових вимог закону про функціонування української мови, зокрема в інтернеті, надійшли рекордні 502 скарги.

Зараз ви читаєте новину «Стала маркером героїзму – Кремінь про те, скільки громадян перейшли на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі