четвер, 25 квітня 2019 12:53

Які зміни принесе мовний закон

Верховна Рада прийняла закон, який має забезпечити функціонування української мови як державної.

Він передбачає, що всі громадяни України мають знати державну мову. Це стосується і претендентів на громадянство. Серед посадовців українською вільно мають розмовляти, президент, голова парламенту та його заступники, прем'єр-міністр та віце-прем'єри, голови міністерств та усіх державних установ, депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі та медпрацівники.

Українську мають використовувати у публічному просторі, державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів та послуг. Це стосується медичної допомоги, транспорту і публічних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада ухвалила закон про мову

Комп'ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою та/або англійською мовою або мовами Євросоюзу. У театральних виставах та при дубляжі кінофільмів також використовуватимуть українську. На телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ.

Автор: 24tv.ua
  Закон українізує публічний простір
Закон українізує публічний простір

Навколо закону про мову утворилося багато міфів. Громадські активісти зібрали їх і пояснили, що вони безпідставні.

"Противники закону говорять, що на вулиці мовні інспектори будуть ловити і штрафувати всіх, хто розмовляє російською. Але це не було завданням мовних інспекторів від початку. Вони мали захищати права україномовних громадян передусім в обслуговуванні. Але в другому читанні мовних інспекторів прибрали із законопроекту", — пише у Facebook Олександр Іванов.

Зараз ви читаєте новину «Які зміни принесе мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі