четвер, 13 вересня 2018 10:50

Вчителька вкрала у переселенців півмільйона гривень

Автор: dn.npu.gov.ua
  З банківських карток переселенців вкрали півмільйона гривень
З банківських карток переселенців вкрали півмільйона гривень

На Донеччині поліцейські затримали 31-річну вчительку біології, яка присвоїла пенсії переселенців на 500 тис. грн. Жінка створила групу шахраїв, які використовували корупційні зв'язки у банківських установах.

Шахраї за гроші оформляли пенсійні виплати на ім'я жителів окупованих міст без виїзду на підконтрольну територію України.

"Злочинці діяли на території Слов'янська, Краматорська, Бахмута, Покровська впродовж кількох років. Зловмисниця за допомогою своїх спільників підшукувала жертв із числа пенсіонерів-переселенців, яким було необхідно переоформити соціальні виплати без особистої присутності. Жителі окупованої території передавали жінці оригінали своїх паспортів. На їхнє ім'я, за попередньою змовою з посадовими особами банку, вона оформляла платіжні картки. Для проходження ідентифікації використовували "дублерів" - місцевих пенсіонерів, схожих за зовнішністю на переселенців. "Акторам" платили по 100 грн", - йдеться у повідомленні Нацполіції у Донецькій області..

Підозрювана залишала банківські картки собі, прив'язувала рахунки до свого телефону та знімала всі гроші. Також оформляла кредити на чужі імена. Пенсіонерам повідомляла, що треба почекати або що їм відмовлено в оформленні виплат без особистої присутності. Деякі старенькі чекали на свою пенсію більше року, але так і не побачили її.

Як з'ясували розшуковці, аферисти отримували гроші навіть за "мертві душі", а також пособників бойовиків.

На сьогодні, незважаючи на відсутність доступу на окуповану територію, встановлені 7 потерпілих, із рахунків яких було викрадено близько 500 тис. грн. Однак є інформація, що постраждалих значно більше.

У координаторки злочинної групи та її помічників вилучено оригінали паспортів громадян, у тому числі осіб, які підозрюються в участі у незаконних збройних формуваннях, чужі банківські картки, записи з номерами рахунків потерпілих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава має відшкодувати 24,5 млн грн подружжю переселенців

У минулому вчителька працювала в органах внутрішніх справ. Звідти її звільнили.

За фактом шахрайства відкрили кримінальне провадження, яке передбачає до 8 років позбавлення волі.

Півмільйона гривень відсудив у держави сумський підприємець 65-річний Юрій Булай за незаконне ув'язнення та 2 роки, проведені за ґратами. Таке рішення вже підтвердив Апеляційний суд Сумської області.

Щоб домогтися виправдання, звільнення з в'язниці та відшкодування моральних і матеріальних збитків, підприємець витратив 7 років, втратив бізнес і здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька вкрала у переселенців півмільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі