четвер, 08 лютого 2018 12:30

Переселенка навчає пекти торти у власному кафе
6

Починала бізнес з точки продажу кави та чаю
Фото: Фото зі сторінки 《Магазин Кофе Чай Выпечка Истинные Ценности》
Переможець шоу "Майстер-шеф" в гостях у кафе
Ольга організовує виїзні продажі на міські заходи
На холодильники та обладнання для роботи кафе витратили 38 тисяч грн
Раніше нічого складніше шарлотки не пекла

Бізнес починала з точки продажу кави та чаю в спальному районі Кам'янського. На 650 євро придбала кавову машину, 4 вітрини та 2 шафи, орендувала приміщення у 7 м². Гроші дали по одній з грантових програм підтримки переселенців.

"Ідея відкрити точку продажу кави та чаю з'явилась спонтанно ввечері. Кавову машину побачила вперше, коли нам її привезли. З чоловіком сіли читати інструкцію, старший син допомагав налаштовувати, – розповідає Gazeta.ua Ольга Варакута, переселенка з Макіївки Донецької області. – Одного разу запросили приготувати обід для заходу. Організаторів дуже вразило, що ми потурбувались про вегетаріанців, хоч і попередили нас за декілька годин до початку. Це був вдалий досвід. Вирішили розширятись".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка шиє одяг для модних магазинів

У серпні 2017 року відкрили вже кав'ярню з домашньою випічкою "Кофеолія". Для цього орендували приміщення старого кафе, де був ремонт та деякі меблі. 38 тисяч гривень на розширення дали в міжнародній організації по грантовій програмі. На ці гроші придбали обладнання для випічки десертів, холодильники.

Автор: Фото зі сторінки 《Магазин Кофе Чай Выпечка Истинные Ценности》
  На холодильники та обладнання для роботи кафе витратили 38 тисяч грн
На холодильники та обладнання для роботи кафе витратили 38 тисяч грн

"Нам не вистачає знань для оформлення усіх необхідних документів для роботи. Виявляється, у Кам'янському багато кафе знаходяться на другій групі оподаткування, не можуть обслуговувати юридичних осіб, таких як міжнародні та благодійні фонди. Ми ж можемо працювати з ними, – ділиться Ольга. – Не вміємо себе продавати. Досі працюємо над комерційною пропозицією та меню".

У залі кафе "Кофеолія" можуть розміститись максимум 25 людей. Найвигідніші замовлення – організація свят, кетеринг. У місяць на зарплату двох працівників, податки, оренду та комунальні платежі витрачають близько 20 тис. грн. Вартість тортів від 15 до 30 грн за 100 г.

"Раніше нічого складніше шарлотки не пекла. Завдяки громадській організації закінчила кондитерські курси у Дніпрі. Рецепти беру з зошита, що вела під час навчання, – розповідає Ольга. – Одна з наших прихильниць запросила учасників шоу "Мастер-шеф" до нас у кафе. Вони приїжджали привітати переможця проекту з Кам'янського".

Автор: Фото зі сторінки 《Магазин Кофе Чай Выпечка Истинные Ценности》
  Переможець шоу "Майстер-шеф" в гостях у кафе
Переможець шоу "Майстер-шеф" в гостях у кафе

У кав'ярні є facebook-сторінка "Магазин Кофе Чай Выпечка Истинные Ценности". Організація зареєстрована на Google, де відвідувачі залишають відгуки. На кожних міських заходах роздають візитівки та продають випічку, чай і каву. Ольга веде перелік постійних клієнтів та телефонує їм, коли є їхні улюблені торти чи акції.

"У нас широка аудиторія. Ввечері приходять підлітки, вдень – бабусі з онуками. Один раз на місяць столик бронюють чотири пані поважного віку. Між собою називають Кофеолію "улюбленим кафе", – ділиться Ольга. – Переселенці часто приходять замовляти торти. Підтримуємо одне одного".

Ольга мріє про просторе світле приміщення з відкритою кухнею для проведення майстер-класів з кулінарії для дорослих.

"Один хлопець попросив навчити пекти капкейки. Хотів зробити романтичний подарунок дівчині. Він сам від початку до кінця усе зробив. Гроші за поради не брали, тільки за матеріали, -– ділиться Ольга. – Дорослі дівчата також цікавились навчанням. Хотіли б навчитись готувати щось смачне для своїх чоловіків".

2014 року Ольга Варакута з родиною переїхала з Макіївки Донецької області у Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ). З 18 років продавала жіночу білизну, колготки та одяг. На базарі було декілька власних точок.

Діти з родин перселенців з Донецької та Луганської областей записали аудіо-історії для дітей з порушенням зору.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка навчає пекти торти у власному кафе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі