пʼятниця, 04 травня 2018 00:16

Переселенці створили соціальний театр
5

У театрі більшість акторів аматори
Фото: Надано Наталею Меншиковою
Придбати декорації та костюми допомагають меценати та підприємці
Domus об'єднує місцевих та переселенців
Театр їздив з виставою у прифронтові міста
Domus з латинської означає "дім"

Півтора року як у Львові працює театр, що поєднує переселенців та місцевих. Учасники сплачують благодійні внески, що витрачають на оренду приміщення та реквізит. Придбати декорації та костюми допомагають меценати та підприємці.

Про це Gazeta.ua розповідає режисер та художній керівник театру Наталя Меншикова з Сімферополя. Вона спільно зі Денисом Федяшовим зі Львова заснували театр "Domus".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці організували безкоштовну дитячу арт-студію

"Це соціальний проект. Назва "Domus" не випадкова - з латинської означає "дім", - розповідає Наталя, - Беремо людей від 14 років. Більшість не професійні актори".

Приміщення орендують у культурно-освітньому центрі ім. О. Довженко у спальному районі Львова. Про новини театру розповідають на сторінці у facebook "Theatrum Domus". Там також можна придбати квитки на їх вистави. Зараз у репертуарі дев'ять вистав.

Автор: Надано Наталею Меншиковою
  Domus з латинської означає "дім"
Domus з латинської означає "дім"

"Можна спробувати себе у театрі, відвідавши тренінги чи подивитись на відкриті тренування. Працюємо кожний день, - ділиться Наталя, - Немає окремих спеціалістів, які займаються реквізитом, світлом чи звуком. Якщо не стоїш на сцені, сидиш, наприклад, вмикаєш музику".

Репертуар обирають колективно. Якщо п'єса подобається усім акторам, беруть у роботу. На підготовку однієї постановки потрібно близько п'яти тижнів.

Автор: Надано Наталею Меншиковою
  Domus об'єднує місцевих та переселенців
Domus об'єднує місцевих та переселенців

"У червні 2017 року їздили з виставою у Сєверодонецьк та Новоайдар Луганської області. Дуже тепло зустрічали. Зрозуміли, що людям дійсно потрібні справжні почуття, - ділиться Наталя, - П'єса про незрячого хлопця, який йде від матері та хоче жити самостійно. Піднімаємо питання кохання, стереотипів, через які люди не бачать можливості".

Зараз група планує подорож з новою виставою. На українській краудфандинговій платформі Спільнокошті зібрали 40 тис. грн для поїздки до Слов'янська та Краматорська Донецької області. Гроші жертвували усі небайдужі.

Автор: Надано Наталею Меншиковою
  Театр їздив з виставою у прифронтові міста
Театр їздив з виставою у прифронтові міста

У 2014 році Наталя Меншикова переїхала з Сімферополя до Львова. Має режисерську освіту. Усе життя присвятила театру. Працювала акторкою, художнім керівником театру, мала свою театральну студію.

Дві подруги-переселенки з Донецька, викладачі акторської майстерності та режисури, створили волонтерський театр для місцевих "Різнобарв'я" у Володимир-Волинську.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці створили соціальний театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі