понеділок, 18 березня 2019 00:15

Активісти збирають гроші на дешеву іпотеку переселенцям
5

Для запуску програми треба зібрати перший мільйон гривень
Фото: Із презентації благодійного фонду "Долучайся-допомагай"
Після вирішення проблем із житлом переселенців, програма стане доступною усім українцям
Середній розмір одного кредиту складе 451 тисячу гривень
Гроші збирають на рахунок благодійного фонду та передають Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

Активісти розпочали збирати гроші на іпотечну програму для переселенців. Щоб запустити проект кредитування під 5% треба зібрати один мільйон гривень. Про це Gazeta.ua розповідає Юлія Дрюк-Ільяшенко, керівник благодійного фонду "Долучайся-допомагай"

"В Україні 24 мільйони людей працеспроможного віку. Якщо кожен переведе хоча б по 10 гривень, зможемо зібрати гроші на проект. Ми також презентували ініціативу у Верховній Раді. Вже декілька депутатів перевели по 1000 грн, - вважає Юлія, - Хочеться показати світовій спільноті, що українці пробують самі вирішити свої проблеми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти розповіли які афери провертають на переселенцях

Ініціативу "Проект забезпечення житлом ВПО та інших громадян України" розробили експерти Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Гроші на програму шукають активісти благодійного фонду Долучайся-допомагай", скорочено "До-до".

Планують надати переселенцям можливість купити собі житло в іпотеку під 5% річних з першим внеском у 10% вартості житла. Гроші будуть давати на 15 років. Розмір може складати до 90% усієї суми.

"Відкрили рахунок для збору коштів. Можна перерахувати напряму чи через сайт благодійного фонду "До-до". Як тільки заберемо перший мільйон гривень - проект стартує. Зараз вже є 23 тисячі гривень, - розповідає Юлія, - Ми перераховуємо кошти Державному фонду житлового будівництва та він буде займатись реалізацією проекту".

У першу чергу перевага буде віддаватися родинам з дітьми, сім'ї, де є люди з інвалідністю, сім'ї ветеранів АТО, тим, у кого наближається пенсійний вік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили де реєструється найбільше переселенців

Виконавцем ініціативи виступає Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Спеціалісти установи будуть надавати іпотеку переселенцям, перераховувати гроші на рахунки забудовників і продавців, обслуговувати позики і контролювати зведення об'єктів у разі будівництва. Фонд забезпечить погашення кредитів і сплату відсотків для передачі їх на подальше кредитування і звітувати про використання коштів.

Ініціатори програми підрахували, що середній розмір одного кредиту складе 451 тисячу гривень. При цьому для тих, хто купить однокімнатну квартиру в кредит на 15 років, перша щомісячна виплата складе 3888 гривень, а остання - 2343 гривні.

"Це програма унікальна, аналогів їй немає в Україні, хоча подібні програми діють по всьому світу в розвинених демократичних державах. Коли проблеми переселенців будуть усунені, програма стане доступною для всіх українців", - каже Юлія.

Станом на 25 лютого 2019 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 364 611 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Зараз ви читаєте новину «Активісти збирають гроші на дешеву іпотеку переселенцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі