пʼятниця, 14 червня 2019 00:15

Активісти розповіли, що зробила держава для переселенців за 5 років

Активісти розповіли, що зробила держава для переселенців за 5 років
Марія Красненко, юристка громадської організації "Донбас SOS" розповіла своє бачення політики щодо переселенців

Героями проекту "Велике переселення: п'ять років потому" стали громадські діячі, активісти та волонтери. Вони говорять про досягнення та провали "державників", вимальовують власне бачення того, що зробила або проігнорувала стара та діюча влада, які завдання та виклики стоять перед новим керівництвом країни у сфері проблем переселенців.

Своїм баченням ділиться у форматі монологу Марія Красненко, юристка громадської організації "Донбас SOS", пишуть на ресурсі svoi.city.

Зрушення й тенденції

– Я почну з розмежування того, про які ми питання говоримо. Позицію держави, позитивні й негативні зміни треба розглядати з точки зору переміщених осіб і з точки зору мешканців тимчасово окупованих територій – людей, які проживають на окупованому Донбасі й в окупованому Криму. Кожна з цих категорій має свої особливості, і виходячи з цього, державі треба розуміти, яку політику будувати окремо щодо кожної з них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дончанка розповіла, як створює цукерки з сиру

Якщо дивитися на позитив, то на п'ятому році ми вже можемо бачити позитивні зрушення й тенденції у виробленні чіткої позиції, стратегії щодо внутрішньо переміщених осіб. Це розробка законодавства, програми допомоги, зокрема розпочаті житлові програми. Окреме питання – наскільки вони є дієвими та як фінансуються, наскільки ефективно впроваджуються. Але на законодавчому рівні вони вже є впровадженими.

Ще щодо позитиву за п'ять років – законодавство є більш-менш регламентованим, особливо якщо порівняти з викликами і відсутністю регламентування у 2014-му. Виходячи з цього, можна виробляти реальні плани дій.

Ревізія шляхів підтримки та інтеграції

– Треба зробити чітку ревізію наявних актів, оскільки певні програми є застарілими, певні дії – неефективними, не впроваджуваними з тих чи інших причин, або просто відсутнє належне фінансування. Варто пам'ятати, що дефіцит бюджету є доволі істотним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка навчилася робити орігінальні прикраси зі стрічок

Якщо переходити на позитив, то саме в цьому питанні легко грати на підтримці міжнародної спільноти, оскільки до сьогодні вона надає доволі велике фінансування. Проте це не відкидає необхідності ревізії позиції держави щодо інтеграції та підтримки.

Житлове питання

– Стосовно теми житла ми маємо розуміти, що в усі роки незалежності України це було доволі складним і болючим питанням. Те саме стосується і внутрішньо переміщених осіб, тих, хто бажає виїжджати. Тож таке питання має включати загальні тенденції реформування житлової сфери.

Однак вже існуючі програми, такі як "50 на 50", програми підтримки на місцевому рівні, кредитне фінансування від "Ощадбанку" потрібно надалі підтримувати і розвивати. Вони впроваджуються поступово, знову ж таки, відповідно до наявного фінансування. Хоча це невеликі кроки, вони дають надії на позитивні зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецький архітектор створює неймовірні скульптури з глини

Інший момент стосується обміну житла, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Це питання неодноразово обговорювалось, але й надалі залишається складним через відсутність житлового фонду як такого. Отже, розпочинати треба саме зі створення житлового фонду та обдуманого і виваженого залучення інвесторів, зокрема в контексті міжнародної підтримки.

Що повинна та може робити влада

– Треба розділяти, що може робити Президент України, Верховна Рада, Кабінет міністрів чи посадовець на місцях, виходячи з їх функціоналу, повноважень.

Проте за будь-яких умов новому Президенту хочеться сказати, що питання внутрішньо переміщених осіб і жителів тимчасово окупованих територій має бути включеним до порядку денного і звучати публічно – не тільки на рівні міжнародної спільноти, як у випадках, коли розглядалися факти порушення прав людини на окупованому Донбасі й в окупованому Криму, але й внутрішньо, всередині держави. На жаль, ми дуже рідко бачили акцент на цій темі і в принципі на питаннях переміщення і шляхів вирішення цих проблем.

І, звісно, треба мати чіткий план впровадження тих чи інших реформ відповідно до функціоналу та не забувати про нові вибори до парламенту.

Щоб переселенцям проголосувати на парламентських виборах, треба подати заяву про тимчасову зміну місця голосування до відділу Державного реєстру виборців. Якщо виборча система залишиться змішаною, то виборці, які будуть голосувати поза межами свого виборчого округу, отримають лише один бюлетень – для голосування за партійними списками.

Зараз ви читаєте новину «Активісти розповіли, що зробила держава для переселенців за 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі