четвер, 30 травня 2019 15:03

NASA пропонує запустити бізнес у космосі

NASA пропонує запустити бізнес у космосі
Космічне агентство NASA запропонувало приватним американським компаніям вести бізнес у космосі. Фото: NASA.

Космічне агентство NASA запропонувало приватним американським компаніям підготувати проекти з комерційного освоєння навколоземної орбіти.

Нині там перебуває Міжнародна космічна станція, але уряд США припинить фінансувати її роботу до 2025 року. Свої бізнес-проекти представили 12 американських компаній. Зокрема Blue Origin, Lockheed Martin, Boeing та інші. Деякі з них пропонують побудувати власні космічні станції, інші — модернізувати МКС, передає The Бабель.

Такі станції можуть приносити прибуток у наукових дослідженнях та розробках технологій, космічному туризмі. На станціях можна знімати фільми і проводити спортивні змагання.

Поки що, ці проекти складно реалізувати через високу вартість космічних польотів.

Сам проект NASA запустили ще торік. Головні умови - проект має стартувати протягом 5-6 років. Загальна вартість не повинна перевищувати $11 млн, а кожного окремого контракту — $1 млн.

28 травня космічна агенція опублікувала звіт, у якому представила короткі резюме з комерційного освоєння навколоземної орбіти 12 компаній. Вони спеціалізуються на аерокосмічній галузі й оцінці ринкових перспектив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустили ракету з 60 супутниками для роздавання Інтернету по всій Землі

Наймасштабнішу і найбільш різнобічну концепцію представила компанія Blue Origin Джеффа Безоса. Вона долучила партнерів, які допоможуть побудувати автономний населений модуль зі своєю системою життєзабезпечення. Інші — досліджуватимуть ринок і визначатимуть ті чи інші технічні вимоги до майбутньої космічної станції. Після базової підготовки Blue Origin готова запустити свою станцію на орбіту протягом 3 років.

У NASA кажуть, що нині висока вартість доставки людей і вантажів у космос заважає приватним компаніям вийти на нову економічну арену. Її можна зменшити за рахунок масштабного підходу. Тоді агентство стане просто одним із багатьох клієнтів, який зможе скористатися приватними космічними станціями на навколоземній орбіті "за нижчою ціною" для своїх досліджень Місяця і Марса.

Поки що NASA офіційно не оголошувало про співпрацю з будь-якою з компаній щодо комерційного освоєння навколоземної орбіти.

Дослідники з NASA розповіли, що в майбутньому на Місяці може з'явитися автономна колонія роботів, здатних копіювати самих себе.

Зараз ви читаєте новину «NASA пропонує запустити бізнес у космосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі