четвер, 16 травня 2019 14:47

Коли в Україні з'явиться 5G

Коли в Україні з'явиться 5G
Швидкісний 5G може з'явитися в Україні у 2020 році. Фото: image.zn.ua

5G в Україні може з'явитися вже 2020-го.

"5G можливе вже наступного року. Ми аналізуємо частоти, які можуть бути використані для 5G. Деякі вже очевидні - це 700 МГц і 3400 МГц. Деталі щодо інших необхідних частот, а це понад 20 ГГц, будуть визначені восени на WRC 2019", - заявив Олександр Животовський, голова Нацкомісії з держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації на сторінці в Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1300 номерів за 3 дні: українці почали змінювати мобільних операторів зі збереженням номера

Ключове питання - досягнення домовленостей із мовниками та військовими про умови переходу з частотного діапазону 700-800МГц у більш низькі діапазони.

"У світі це називається звільненням "цифрового дивіденду", і всі країни це зробили років 100 тому. Через очевидні причини домовлятися з Нацрадою та мовниками будемо після закінчення виборів", - підкреслив глава НКРЗІ.

Комісія не забуде і про діалог із операторами, оскільки питання бізнес-кейсу для 5G поки не закрите.

"На відміну від попередніх технологій "G", п'яте покоління - більше про інфраструктуру і суміжні галузі, ніж про наші з вами смартфони. Тому ми тільки вітаємо самостійні ініціативи операторів, а також співпрацюємо з Міністерством інфраструктури щодо різного виду кейсів використання нових технологій", - заявив Животовський.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що Україна може виставити 5G-ліцензії на конкурс 2020-го.

Укравтодор спільно з Nokia і "Vodafone Україна" з 25 квітня запустила тестову IoT систему дорожньої безпеки на 21км автодороги Н01. Планується, що пізніше зазначена система також буде протестована у технології 5G на одній із українських автодоріг.

Про тестування рішень для 5G-мереж у квітні заявили також 2 інших найбільших мобільних оператори країни - Київстар і lifecell.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні з'явиться 5G». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі