середа, 25 жовтня 2023 11:12

Живу без турбот, жалю і токсичних людей - 116-річна жінка про свій секрет довголіття

Живу без турбот, жалю і токсичних людей - 116-річна жінка про свій секрет довголіття
116-річна Марія Браньяс є настарішою людиною у світіФото: independent

116-річна Марія Браньяс збила з пантелику науковців своїм довголіттям і відмінним станом здоров'я на свій вік.

Дослідники намагаються вивчити найстарішу людину у світі, щоб спробувати розкрити її секрет довголіття, пише The Independent.

Жінка народилася у Сан-Франциско в 1907 році, але повернулася до Іспанії, коли їй було вісім років, і оселилася в Каталонії. У соцмережах Браньяс відома як "суперкаталонська бабуся". За даними Книги рекордів Гіннеса, останні 22 роки вона проживає в будинку престарілих Residencia Santa María del Tura.

Рекордсменка погодилася пройти наукове тестування, допоможе науковцям краще зрозуміти деякі хвороби, пов'язані зі старістю, такі як нейродегенеративні або серцево-судинні захворювання.

Попри вік, у Браньяс немає серйозних проблем зі здоров'ям, хіба тільки нездужання, пов'язані зі слухом і рухливістю. При цьому у жінки як і раніше відмінна пам'ять.

"У неї абсолютно ясна голова. Вона з вражаючою ясністю пам'ятає епізоди з життя, коли їй було всього чотири роки, і у неї немає ніяких серцево-судинних захворювань, характерних для літніх людей", - розповів учений Манель Естеллер.

У Браньяс було нелегке життя: жінка пережила землетрус, коли була у США, велику пожежу, обидві світові війни, громадянську війну в Іспанії, пандемію іспанського грипу і, зовсім недавно, перехворіла на COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 107-річний британець назвав продукт, який їсть усе життя

Вчені припускають, що Браньяс "набагато молодша" фізично.

"Ми знаємо хронологічний вік Марії - 116 років, але ми повинні визначити її біологічний вік", - зазначив Естеллер.

Браньяс часто запитують, у чому секрет її довгого життя. Вона пояснює своє довголіття "порядком, спокоєм, добрими зв'язками з родиною та друзями, контактом з природою, емоційною стабільністю, відсутністю турбот, відсутністю жалю, великою кількістю позитиву та забороною спілкуватися з токсичними людьми".

Секрет довголіття криється у генетиці та способі життя. Такої думки американський невролог Говард Такер. Чоловіку 101 рік. Він досі працює повний робочий день та успішно приймає пацієнтів.

Чоловік їсть сезонні овочі та фрукти. Взимку це цитруси, а влітку – диня. Рідко п'є каву. Віддає перевагу різним чаям. Перший прийом їжі у нього - на початку дня.

Зараз ви читаєте новину «Живу без турбот, жалю і токсичних людей - 116-річна жінка про свій секрет довголіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі