неділя, 28 липня 2024 05:50

Забудьте про злобу та помсту: заборони та прикмети дня

Забудьте про злобу та помсту: заборони та прикмети дня
Хмари в небі високо 29 липня - до теплої та сухої погоди Фото: pinterest

28 липня вшановують апостолів від 70-ти Прохора, Пармена та інших.

Книга Діянь Апостолів оповідає, як одного разу в Єрусалимі 12 апостолів Христа вибрали зі своїх учнів сімох і поставили їх дияконами. Це були Прохор, Пармен, Никанор, Стефан, Пилип, Тимон і Миколай.

Святий Прохор став вірним супутником первоверховного апостола Петра, і згодом Петро поставив його єпископом у місті Нікомідія. Потім Прохор супроводжував святого апостола Іоанна Богослова, разом із ним його було заслано на острів Патмоса. Після повернення Прохор продовжив проповідувати віру в місті Антіохії, там і загинув.

Святий Никанор також постраждав разом з архідияконом Стефаном та іншими християнами. Святого Тимона поставили єпископом міста Басторії в Аравії, де він постраждав від рук юдеїв і язичників за те, що проповідував Євангелія. Святий Пармен проповідував вчення Христа в Македонії, за однією з версій він помер від хвороби, за іншою - загинув як мученик.

Усі семеро апостолів від 70-ти постраждали за віру в Христа

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які важливі церковні свята відзначають у серпні

Прикмети

ночі яскраво мерехтять зірки - вдень можлива гроза;

багато роси зранку - день видасться погожий;

хмари в небі високо - до теплої та сухої погоди;

мурахи будують великі мурашники - до ранньої і холодної зими.

28 липня - свято Прохори-Пармени. День вважається сприятливим для роботи в полі, саду та городі.

Що не можна робити

Цього дня, як і будь-якого іншого, церква не схвалює лихослів'я, злоби, заздрості та жадібності, виступає проти помсти, відчаю.

На Прохори-Пармени не можна сваритися і пліткувати, займатися рукоділлям - шити, в'язати, вишивати тощо, а також торгувати, якщо це не ваш основний вид діяльності - будь-які торгові починання не складеться, а те, що придбаєш, пропаде.

Що можна робити

У молитвах до святих апостолів просять миру і благополуччя в домі, душевного спокою, благополуччя для близьких.

Вважається, що день пам'яті апостолів від 70-ти сприятливий для сільськогосподарських робіт - можна копати картоплю, збирати врожай овочів, фруктів, йти до лісу по ягоди. Рекомендується також готувати страви з картоплі. За старим повір'ям, щоб привернути удачу сьогодні потрібно з'їсти грушу.

Першим у серпні віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.

Зараз ви читаєте новину «Забудьте про злобу та помсту: заборони та прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі