четвер, 18 березня 2010 19:28

Вчені знайшли планету, яка пояснить як формувалась Галактика

Вчені знайшли планету, яка пояснить як формувалась Галактика

Астрономи з лабораторії астрофізика в Марселі заявили, що знайшли поза межами сонячної система планету, яка допоможе зрозуміти, як формується більшість планет нашої галактики. Планета під назвою Корот-9 ідеальний газовий гігант на відстані 1500 світлових років від Землі, пише Nature.

Планета Корот обертається навколо спареної зірки з інтенсивністю 96 днів на один оберт. Кожні вісім годин вона здійснює повний оберт навколо своєї осі. Голова групи астрономів Клер Мото вважає, що унікальність Корота-9 полягає в тому, що вона дуже часто проходить між яскравою зіркою та Землею. Промені зірки проходять крізь атмосферу планети і несуть до нас інформацію про її молекулярний склад.

Старший науковий співробітник Київського Інституту Астрономії Віктор Шпорик заявив Gazeta.ua, що такий спосіб визначення складу атмосфери зараз є основним.

"Ми отримаємо дані з променів та розкладаємо їх на певний спектр. Бо кожна сполука випромінює свій колір та свою кількість енергії. При чому навіть планета залишає на сонячних променях певні відбитки", - сказав він.

За словами вченого, досліджуючи таку планету можна визначити як формувались газові гіганти в нашій галактиці.

"Таких планет в Зоряному шляху багато. В сонячній системі вони представлені Юпітером та Сатурном. Та поруч з цими об"єктами немає потужних зірок, щоб посилали своє світло до нас. А Корот-9 ідеально підходить для досліджень атмосфери і ядра газових гігантів.

Також нова планета має сферичну правильну форму та знаходиться в розігрітому стані", - розповів Шпорик.

Науковець додав, що на поверхні Юпітера температура приблизно 6 тисяч градусів. Він вже почав трохи охолоджуватися після того, як хмари водню утворили його. А Корота-9 зараз має температуру 12 тисяч градусів. Отже планета досі на етапі формування.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли планету, яка пояснить як формувалась Галактика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі