пʼятниця, 12 березня 2010 12:35

Вчені навчились читати чужі спогади

Вчені навчились читати чужі спогади

Вчені розробили технологію сканування активності головного мозку людей. За її допомогою можна розрізняти складні думки і навіть "читати спогади".

Автори дослідження - група вчених на чолі з Елеанор Магвайр з Університетського коледжу Лондона.

Минулого року науковці показали, що цей метод сканування мозкової активності дозволяє з великою ймовірністю виявити, про яке місце, в якому людина побував раніше, вона думає в момент дослідження. У новій роботі вчені продемонстрували покращений алгоритм цього методу, завдяки якому вперше з"явилася можливість розпізнати образи так званої "епізодичної пам"яті".

Під час дослідження десяти добровольцям було запропоновано для перегляду три фільми, тривалістю по сім секунд кожен. У короткометражках зображувалася людина, що виконувала просту дію.

Впродовж перегдяду кіно мозкова активність добровольців сканувалася й аналізувалася. Після цього їх просили згадати і "програти" в пам"яті кожен з побачених епізодів. У це час їхня мозкова активність проходила повторний аналіз.

Аналіз цих даних дозволив комп"ютерного алгоритму з 50%-вою ймовірністю розпізнати, про який з відеороликів на даний момент думає той чи інший доброволець.

Автори дослідження сподіваються, що їхня робота може бути використана для вивчення того, де і як мозок зберігає спогади. А також як пошкодження головного мозку, його старіння або неврологічні розлади позначаються на роботі пам"яті.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчились читати чужі спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі