четвер, 15 червня 2006 13:17

У Всесвіті знайшли "вогненну кулю" в мільярди разів важчу за Сонце

 

В Іспанії міжнародна група учених виявила у Всесвіті величезну "вогненну кулю", що перевершує своєю масою Сонце в мільярди разів. Про це повідомило Європейське космічне агентство. Відкриття було зроблене за допомогою телескопу агентства "ХММ-Ньютон", що працює в рентгенівському діапазоні.

Об"єкт знаходиться на відстані 3 млн світлових років від Землі в скупченні галактик "Абелл-3266", пише іспанська преса. Він рухається із швидкістю 750 км на секунду, має "хвіст як у комети" і за розмірами менший Місяця в 2 рази.

Телескоп "ХММ-Ньютон" був запущений на орбіту Землі ЄКА в грудні 1999 року. Завдяки найбільшій для сучасних астрономічних спостережень площі, апарат може отримувати спектри дуже високої якості. Так, спостерігаючи залишок найновішої зірки, "ХММ-Ньютон" може розрізнити і розглянути окремі хімічні елементи, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «У Всесвіті знайшли "вогненну кулю" в мільярди разів важчу за Сонце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі