вівторок, 10 листопада 2009 12:44

США та Європа разом виявлятимуть життя на Марсі

США та Європа разом виявлятимуть життя на Марсі
Космічні агентства США і Європи підписали "угоду про наміри", яке об"єднує їх програми дослідження Марса.

Домовленість, підписана у Вашингтоні, дозволяє європейським і американським фахівцям почати скоординоване планування спільних експедицій на Марс.

Співпраця розпочнеться із запуску апарату на марсіанську орбіту в 2016 році. Потім, в 2018 році планується доставка на планету самохідних дослідницьких апаратів, за якими, можливо, в 2020 році послідує відправка на Марс ряду апаратів, що спускаються.

Кінцева мета програми - доставка на Землю зразків марсіанських порід і грунту.

Під спільним документом свої підписи поставили глави космічних агентств США і Європейського союзу - Чарльз Болден і Жан-Жак Дорден.

"Спільна ініціатива з вивчення Марсу" (СІІМ) обговорювалася протягом декількох місяців. Зараз нарешті узгоджені основні її елементи - масштаби досліджень та джерела фінансування. Угода про наміри ставить спільну роботу на офіційну основу.

США і Європа вважають, що об"єднання зусиль дозволить зробити вивчення "Червоної планети" більш ефективним.

Воно полегшить і фінансові проблеми двох агентств і дасть їм можливість дотриматися узгодженого розкладу - марсіанська експедиція раз на два роки.

Майбутня метеостанція буде меншою, ніж "Фенікс"

Країни-члени Європейського агентства вже асигнували на програму марсіанських досліджень 850 млн євро. Ця цифра має бути збільшена до приблизно мільярда євро для фінансування запланованої спільної програми з американцями.

Питання цього додаткового фінансування - і з яких країн воно може надійти - буде вирішено в середині грудня на Раді Європейського космічного агентства.

"Важливо, що країни-члени агентства підтримали ідею. Жодних сюрпризів я не очікую", - говорить професор Девід Саутвуд, директор Європейського космічного агентства (ЄКА) з науки.

За матеріалом: ВВС

Зараз ви читаєте новину «США та Європа разом виявлятимуть життя на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі