середа, 18 травня 2011 12:53

США ще протягом п'яти років зберігатимуть віруси віспи

США ще протягом п'яти років зберігатимуть віруси віспи

Міністр охорони здоров'я США Кетлін Сібеліус заявила, що американські лабораторії продовжать зберігати зразки вірусів натуральної віспи, незважаючи на заклики Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) знищити їх, повідомляє AFP.

Виступаючи на засіданні 64-ої асамблеї ВООЗ, Сібеліус висловила побоювання щодо можливого зберігання збудників віспи в підпільних лабораторіях. На її думку, в такому разі не можна виключати проникнення вірусів у природне середовище або їх використання в якості біологічної зброї.

Крім того, глава американського МОЗ заявила, що ВООЗ перевірила діяльність американської програми з вивчення натуральної віспи. За її словами, експерти міжнародної організації дійшли висновку про необхідність подальшого дослідження вірусів.

Сібеліус також розповіла, що у зв'язку з цим влада США попросила керівництво міжнародної організації надати можливість зберігання збудників віспи протягом наступних п'яти років. Міністр дала зрозуміти, що в кінцевому підсумку американські лабораторії мають намір знищити всі наявні зразки вірусу.

У лютому 2011 року головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко також відмовився знищити вітчизняну колекцію вірусів віспи. Він назвав цей захід шкідливим і несвоєчасним. За словами Онищенка, світова спільнота має бути впевнена у відсутності нелегальних зразків збудника.

Натуральна віспа є єдиною інфекцією, яку вдалося повністю викоренити в світі завдяки вакцинації. Останній випадок захворювання був зареєстрований в Сомалі в 1977 році. В даний час колекції вірусів натуральної віспи офіційно зберігаються лише в лабораторіях США і Росії. У 1990-ті роки було підписано російсько-американську угоду про обопільне знищення цих колекцій, однак пізніше це рішення було скасовано у зв'язку зі зростаючою загрозою біотероризму.

Нагадаэмо, раніше завідувачка діагностично-інфекційним відділенням НДСЛ "Охматдит" заслужений лікар України Раїса Мостовенко заявила, що сьогодні є підстави говорити про пік захворюваності вітрянкою в Україні.

Зараз ви читаєте новину «США ще протягом п'яти років зберігатимуть віруси віспи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі