пʼятниця, 19 серпня 2011 10:09

Собаки можуть діагностувати рак легенів

Собаки можуть діагностувати рак легенів

Собачий нюх дозволяє з високою точністю виявляти рак легенів, вважають дослідники з Німеччини. У своїй статті, опублікованій в Європейському респіраторному журналі, вони пишуть, що, відповідно до проведених дослідів, спеціально навчені собаки здатні виявляти до 71% пухлин, повідомляє BBC.

Вчені визнають: вони поки що не до кінця розуміють такий механізм діагностики в собак. Така інформація необхідна для розробки нових програм скринінгу. Припускається, що пухлини виробляють "летючі хімічні речовини", запах яких і уловлюють собаки. Проте до цих пір не відомо, що це саме за "пахучі" молекули.

Дослідження, яке довело неймовірні здібності собак знаходити рак, провела група фахівців під керівництвом доктора Торстена Валлеса з Лікарні Шиллерхое. В експерименті  взяли участь чотири собаки - дві німецькі вівчарки, одна австралійська й лабрадор.

Також у роботі взяли участь більше 200 людей, включаючи 60 з раком легенів, 50 з хронічними обструктивними захворюваннями легень і 110 здорових. Добровольцям пропонувалось подихати в спеціальну трубку, заповнену флісовою тканиною, яка має властивість поглинати будь-які запахи.

Потім цю трубку дали понюхати собакам, після чого тварин підпускали до людей. У результаті собаки сідали поруч з тими людьми, в яких був діагностований рак. Успішність випробувань становила 71%.

Вчені відзначають, що вперше припущення про здатність собак "винюхувати" рак було озвучено ще 1989 року. З тих пір різні дослідження показали: на собачий нюх дійсно можна покластись у справі виявлення деяких видів раку, наприклад, раку шкіри, сечового міхура, кишечника та молочної залози.

Зараз ви читаєте новину «Собаки можуть діагностувати рак легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі