середа, 13 жовтня 2010 13:12

Самка кита встановила рекорд, пропливши майже 10 тис. км

Самка кита встановила рекорд, пропливши майже 10 тис. км

Американські вчені опублікували дані про новий рекорд китів-горбачів із довжини маршруту їх міграцій.

Самка кита трохи більше ніж за рік подолала відстань від східного узбережжя Бразилії до Мадагаскару - 9800 кілометрів.

Раніше рекорд цих китів становив 9400 кілометрів.

За словами біолога Піта Стюіка з Коледжу Атлантики (штат Мен, США), самка кита-горбача, яку бачили влітку 1999 року біля берегів Бразилії, через півтора року була помічена недалеко від Мадагаскару. Це означає, що їй довелося за цей час подолати щонайменше 9800 кілометрів або майже чверть довжини окружності земної кулі. Виявити цей факт вдалося завдяки зіставленню архівних записів морських біологів, які спостерігають за міграціями китів.

Результати дослідження Стюіка були опубліковані в журналі Королівського британського наукового співтовариства Biology Letters.

Кити-горбані зазвичай здійснюють міграції на відстань до 4-5 тисяч кілометрів. Що стало причиною такої незвично довгої подорожі самки кита, учені поки пояснити не можуть. Раніше зафіксований рекорд довжини маршруту міграції належав самцеві кита-горбача, який проплив 9400 кілометрів.

Нагадаємо, що кити можуть жити понад 100 років. Раніше повідомлялося, що команда ескімосов-китобоїв виловила біля берегів Аляски великого полярного кита. Коли почали обробляти його 50-тонну тушу, знайшли у лопатці старий розривної гарпун. Такий використали наприкінці ХІХ ст. Це означає, що китові приблизно 130 років і одного разу на нього вже полювали.

За матеріалами Inright, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Самка кита встановила рекорд, пропливши майже 10 тис. км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі