пʼятниця, 03 травня 2013 11:07

Переможцям кінних забігів на Полтавщині вручили по 9 тис. гривень
9

Фото: Фото: Микола Марченко

На Полтавщині провели кінно-спортивне свято. Організували його у Дібрівці на місцевому іподромі. Дійство приурочили до 125-річчюя заснування Дібрівського кінного заводу.

О 10.15 ранку біля входу на іподром група молоді обступила автомобіль "Адлер Тріумф Юніон" 1937 року випуску. Машина легендарна. Саме цей автомобіль брав участь у зйомках фільму "Кавказька полонянка".

"Скільки  коштує, щоб доньку сфоткати в цій красі?"– цікавиться світловолоса жінка років сорока у Юрія Бейдика, власника автомобіля.

"П'ять гривень"– відповідає той.

Жінка саджає доньку за руль.

Неподалік на траві розстеляють мати для боротьби. На них своє уміння  за кілька хвилин покажуть юні борці у 13 вагових категоріях. На турнір приїхали 40 спортсменів із різних клубів області.

Метрів за двісті у автомобіль швидкої меддопомоги заходить дівчина. Права рука в крові. Коли лікарі обробляють рану, втрачає на кілька хвилин свідомість.

"Годувала у загоні неподалік конячку. Дала траву. Навіть не зчулася, як кінь почав жувати палець. Слава Богу все обійшлося. Врачі були на висоті. Спасибі.  Видно багато крові втратила, тому й зомліла у швидкый" – пояснює 22-річна Анна Опацька.

В цей час на імпровізованій сцені перед глядачами виступає місцевий самодіяльний ансамбль. Неподалік на трибуні кілька жінок пенсійного віку. В руках у кожної червоний тюльпан.

"І я виступала на цій сцені років п'ятнадцять. А це останні два вже не запрошують" – із сумом  в голосі каже Параска Зірка із села Стовбине. Жінка 22 роки пропрацювала у корівнику кінного заводу.

11.05 ранку. На іподром заїжджають верхи на конях три  наїзники із сурмами. Грають: " Слухати всім". На сцену запрошують ветеранів заводу й найкращих працівників,  вручають грамоти і грошові премії.

Оголошують про початок кінних перегонів. Проводять 4 заїзди рисаків. Коні біжать відстань 1600 метрів.

У першому заїзді розігрують приз на честь засновника кінного заводу князя Дмитра Романова. Переможцем стає наїзниця Тетяна Спиця. Їй вручають кубок переможця та грошову премію у сумі 9 тис. грн.

Після першого заїзду проводять парад племінних кобил та рисаків. По іподрому їх ведуть по два наїзники, з обох боків тримаючи за шлеї.

"Парад відкриває легенда заводу вороний жеребець Афоризм 1994 року народження. До 2011 року абсолютний рекордист України на дистанції 1600 метрів. Виступав на іподромах Києва, Москви, Будапешта. У Парижі виграв абсолютний чемпіонат наїзників"– пояснює Вікторія Марущак із Мирогощанського державного іподрому, що на Рівненщині.

До огородження навколо іподрому протискається чоловік у військовій формі.

"Я військовий старшина Слобідського козачого відділу Союзу козаків Росії, – пояснює російською 52-річний Василь Євтухов із Россох Воронезької області.– Приїхав до знайомих у Ромодан. Не зміг не приїхати на таке красиве свято. Коней з дитинства дуже люблю. Як кажуть, нічого не треба, дай на коней подивиться".

За півгодини фінішують  учасники останнього заїзду. Переможцю також вручають кубок та грошову премію у 9 тис. грн.

Біля іподрому на зупинці збираються люди, чекають на рейсовий автобус.

"Я вже другу годину тут стою. Невже не можна було організувати нормальне автобусне сполучення. Кажуть ще час треба ждать. Може буде рейсовий. Усе нічого, але коли нормально не можу вернуться в Миргород, то це вже ні в які ворота не лізе. Про людей просто забули"– обурюється  Катерина Вороніна.

За сорок хвилин автобус підходить до зупинки та пустіє.

Зараз ви читаєте новину «Переможцям кінних забігів на Полтавщині вручили по 9 тис. гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі