вівторок, 12 серпня 2008 17:20

NASA шукає воду в гейзерах супутника Сатурна

NASA шукає воду в гейзерах супутника Сатурна

Космічний зонд Cassіnі передав на Землю перші дані, які він одержав під час прольоту крізь крижані гейзери супутника Сатурна Енцелада 11 серпня 2008 року, говорять фахівці NASA.

За їхніми словами, апарат Cassіnі пройшов на висоті трохи більше 50 кілометрів над поверхнею Енцелада в районі його південного полюса, де розташовані так звані тигрові смуги - тріщини в корі, через які в космос вириваються потоки дрібних кристалів льоду.

Головною метою запуску зонда було з"ясування принципів роботи гейзерів Енцелада, які, як вважають учені, живить існуюча під поверхнею супутника рідка вода. Дану гіпотезу ще потрібно перевірити.

Місія Cassіnі є спільним проектом агентства NASA, Європейського космічного агентства й Італійського космічного агентства. Запуск ракети-носія з апаратом відбувся в 1997 році, коли разом із Cassіnі в космос відправився зонд Huygens, який здійснив успішну посадку на поверхню Титана.

Як відомо, супутник Енцелад шостий за величиною супутник Сатурна і є космічним тілом діаметром 500 кілометрів. Гейзери на його поверхні були відкриті зондом Cassіnі в 2006 році, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «NASA шукає воду в гейзерах супутника Сатурна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі