пʼятниця, 09 жовтня 2009 12:06

NASA "підірве" Місяць для пошуку води

NASA "підірве" Місяць для пошуку води

Місія NASA з підриву місячного ґрунту підійшла до кульмінації. У п"ятницю в 14.31 за київським часом ракета Centaur вріжеться в Місяць і підніме в небо стовп місячного ґрунту. Через 4 хв. в нього вцілить космічний апарат LCROSS, який проведе пряму трансляцію з місця подій.

У ніч на п"ятницю вчені та інженери американського космічного агентства готувалися до найважливішого моменту місії LCROSS. Програма останніх корекцій траєкторія руху самого апарата LCROSS вже складена і підготовлена до передачі в бік Місяця, і зараз інженери готуються відключити блок внутрішньої захисту, щоб апаратура не перейшла в якій-небудь безпечний або сплячий режим на самому цікавому місці цієї історії.

Вплинути на рух розгінного блоку Centaur, в парі з яким LCROSS зробив три витки по гігантській орбіті навколо Землі, вже немає ніякої можливості: близько шести ранку за московським часом він відокремився від материнського апарату, і потужні пружини відштовхнули Centaur у бік Місяця.

Кратер Кабеус і його супутники Кабеус A і Кабеус B носять латинізоване ім"я італійського натурфілософа XVII століття Нікколо Кабеуса, який прославився детальним емпіричним описом властивостей магнітів і відкриттям відштовхування між наелектризованими тілами.

У 14.31:19 по Києву двотонний Centaur на швидкості приблизно 2,5 км/с вцілить в самий центр місячного кратера Кабеус. Кінетичний еквівалент 2 т тротилу перетвориться на найяскравіший спалах світла, а також в кратер діаметром близько 20 м і глибиною до 5 м. За підрахунками, фонтан майже з 400 т місячного ґрунту підніметься на висоту 10 км. Саме заради цього фонтану все і затіяно: вчені мають намір дізнатися, з чого складається глибинний місячний ґрунт, і сподіваються помітити в його складі сліди льоду. Йому належить стати джерелом води, кисню, а може, і палива для майбутніх мешканців місячних колоній.

Коли Centaur вдарить по Місяцю, сам космічний апарат LCROSS буде знаходитися в 700 км від місця удару, але всі його увагу буде звернено на дно Кабеуса. На все про все - отримання всіх знімків, даних всіх інструментів і передачу всіх зібраних даних на Землю - у зонда менше 4,5 хв. - по мегабітному каналу космічного зв"язку із Землею. У 14.35:45 за київським часом апарат, ковзнувши по краю місячного фонтану, повинен впасти за 20 км від місця першого удару. Пряму трансляцію цієї пригоди NASA почне на сайті NASA TV за годину з гаком до удару, в 14.15 мск.

Перші наукові підсумки місії - механічні властивості та хімічний склад місячного грунту - ми дізнаємося ще не скоро. Навіть про те, наскільки успішно спрацювало обладнання, вчені обіцяють розповісти лише ввечері по Києву на підсумковій прес-конференції в Еймсівському центрі NASA.

Місце для удару вчені вибирали довго і ретельно. Із самого початку передбачалося, що два снаряди вріжуться в один з місячних кратерів поблизу полюсів природного супутника Землі. Вимоги були прості: кратер має бути добре видно з Землі, залишки місячного ґрунту, які злітають догори, має добре підсвічувати Сонце, а сам кратер - бути цікавим з наукової точки зору. (Цікавий, з точки зору нинішньої філософії NASA, це потенційно здатний утримувати воду.)

За матеріалом: Іnfox.ru

Зараз ви читаєте новину «NASA "підірве" Місяць для пошуку води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі