вівторок, 02 березня 2010 11:59

На Місяці знайшли більше 600 тонн льоду в кратерах

На Місяці знайшли більше 600 тонн льоду в кратерах

Вчені знайшли велику кількість заповнених льодом кратерів на північному полюсі Місяця. Відкриття було зроблене після аналізу даних, зібраних індійським зондом "Чандраян-1".

В цілому вдалося знайти більше 40 кратерів діаметром від 2 до 15 кілометрів (по місячним міркаv вони можуть вважатися маленькими), на дні яких є лід. Більше того, вченим вдалося оцінити знайдені запаси води - вони складають більше 600 мільйонів тонн.

Лід потрапив в кратери з комет, які протягом життя земного супутника падали на його поверхню. Замерзлу воду врятував той факт, що дно типового кратера на полюсі постійно знаходиться в тіні. Дослідники сподіваються, що їх результати допоможуть майбутнім дослідникам Місяця при будівництві на ньому баз.

Зовсім нещодавно аналогічні результати були отримані американським зондом LCROSS. В рамках місії на поверхню земного супутника впав спочатку відпрацьований ступінь ракети Centaur, яка доставила зонд до Місяця, а за нею і сам LCROSS, який провів аналіз пилу. Обидва падіння спостерігалися космічними і земними телескопами. Після аналізу даних з"ясувалося, що на дні кратера, куди впали апарати, був лід.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «На Місяці знайшли більше 600 тонн льоду в кратерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі