вівторок, 03 листопада 2020 19:10

Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами

Автор: Валерія Радзієвська
  Козацька чайка - легкий корабель, який виявилося нескладно відтворити - каже Микола Чистик
Козацька чайка - легкий корабель, який виявилося нескладно відтворити - каже Микола Чистик

Уманський майстер Микола Чистик виготовляє в деталях макети відомих кораблв у півтораметровому розмірі. Шість кораблів його авторства розмістили на Осташівській набережній в Умані. Кораблем, який дався майстрові найлегше, виявилася козацька чайка.

"Дуже багато людей просили зробили козацьку чайку. Це всіх хвилювало. Чайка мала бути. Я зробив чайку, - розповідає умілець. - Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами, тому і свою я очеретом обшив. По свідченнях дослідників, це робилося для захисту від стріл і куль. Я, чесно кажучи, не розумію, яким чином це захищало від куль, а тим паче від стріл. Тому що це не могло захистити від стріли, яка горить, вмочена в смолу. Якщо така влучала в цей корабель, він загорався. На чайці я поставив чотири гармати. Весла пофарбував у жовте і синє – символізують український прапор. Насправді у козаків так не робилося. Але на моїй чайці так - це ж арт-об'єкт.

Чайка – доволі легенький корабель. З усіх, що я робив, чи не найпростіший. Робити його було зовсім нескладно. Має одне вітрило. Каюти на чайці не було – козаки плавали відкрито. Зробив мішечки, які наповнив камінцями. Трисантиметрові діжечки з порохом – це взагалі з брелків для ключів. На носі чайки розмістив литаври.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстер до дрібниць відтворює знамениті кораблі в метровому розмірі

Чайка забрала мене місяця два. Гармати для чайки мені на замовлення спеціально точили на уманському заводі "Мегометр", - зазначив майстер.

Автор: Валерія Радзієвська
 

З часу відкриття оновленої набережної Осташівського ставу влітку 2019 року в Умані з'явилася традиція залишати дрібні купюри в арт-об'єкті "Корабель", щоб знову повертатися до міста. На початку жовтня усі зібрані кошти, 3176 грн, передали Уманському інклюзивно-ресурсному центру.

Зараз ви читаєте новину «Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі