середа, 22 травня 2024 05:50

Тримайтесь подалі від річок та озер: заборони у день Василіска

Тримайтесь подалі від річок та озер: заборони у день Василіска
22 транвя заборонено полювати на пташок Фото: pinterest

22 травня вшановують день пам'яті священномученика Василіска. Василіск народився в місті Амасья, Каппадокія.

Після того, як Василіск і його брати були жорстоко побиті за віру, їм було видіння Господа і святого Феодора Тирона, після чого вони одужали від усіх ран. Це чудо призвело до того, що багато язичників обернулися до християнства, за що були страчені.

Василіск був засуджений до смерті в Команах Понтийських, де його тримали у в'язниці. Перед стратою він мав видіння, в якому Господь обіцяв йому свою допомогу і передрік мученицьку смерть. Василіск попросив сторожів в'язниці відпустити його, щоб попрощатися з родиною. Вони відпустили його, оскільки поважали його святість життя і чудеса, які він творив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння-2024: що зробити в найдовший день року, щоб біди оминали увесь рік

Після повернення Василіска ігемон Агриппа, який прибув до міста Амасья і почав переслідувати христиан, дізнавшись про його відпустку, прийшов у лють. Він жорстоко покарав сторожів в'язниці і послав за мучеником військовий загін. Василіска зв'язали і піддали жорстоким тортурам, але зрештою він прийняв мученицьку смерть.

Прикмети

Сильний туман - до великого урожаю, туман вранці - до грибного літа.

Вночі заспівав соловей - день буде теплим.

Під час дощу подув сильний вітер - випогодиться.

Вранці багато роси на траві - рік буде врожайним.

Що не можна робити

Цього дня наші предки намагалися триматися якнайдалі від водойм, не ходили купатися на озера чи річки, тому що вірили, що це принесе одні біди.

Заборонено полювати на пташок.

Не рекомендується позичати гроші чи будь-які речі.

2024 року українці святкують Трійцю за новою датою. Його відзначення прив'язане до святкування Великодня, яке припадає на 5 травня. А тому Трійцю святкуємо 23 червня, на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. У народі це одне з найголовніших свят називають П'ятидесятницею, Зеленою неділею, Зеленими святами.

Сватання цього дня - на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях - любов одне до одного. Натомість, на Трійцю забороняється грати весілля, адже нічого хорошого не вийде, сім'я швидко розпадеться і буде нещасливою.

Зараз ви читаєте новину «Тримайтесь подалі від річок та озер: заборони у день Василіска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі