пʼятниця, 13 грудня 2019 10:56

День Андрія:традиції свята, прикмети та ворожіння

День Андрія:традиції свята, прикмети та ворожіння
День Андрія:традиції свята, прикмети та ворожіння. Фото: nizhyn.in.ua

13 грудня відзначають День Андрія, одне з найважливіших християнських свят не тільки взимку, але і протягом усього року. Про це повідомляють на сайті style.nv.ua.

День Андрія Первозванного: історія свята

Це не тільки релігійне свято, а й народне. Християнська легенда свідчить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на узбережжі Чорного моря і в околицях Києва. До цього часу народні традиції, звичаї та обряди, пов'язані з Днем Андрія, мають дохристиянський характер, наприклад заклинання і ворожіння на майбутню долю.У народі день Андрія Первозванного також називається Калита. Молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на свято ворожать на судженого.

Що можна та не можна робити в Андріїв день

У день святого Андрія забороняється шити, ткати, прясти, виконувати важку роботу по дому. При цьому можна і навіть потрібно готувати будинок до застілля. У цей день все ще діють заборони Різдвяного посту 2019, тому 13 грудня можна вживати в їжу рибу, супи та каші на рослинній олії, і інші дозволені страви.

Прикмети у День Андрія Первозванного

Прикмети на День Андрія були пов'язані переважно з прогнозом погоди. Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла і малосніжна, якщо випаде - холодна і сніжна. Якщо тиха вода - хороша зима, галаслива - будуть тріщати морози, будуть бурі, хуртовини. Червоний вогонь в печі - на холоднечу, білий - на відлигу. Якщо до свята Андрія йде сніг - зима буде морозною і холодної. Холодно, але сонячно? Бути гарному врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 нестандартних подарунків на новорічні свята

Ворожіння на Андріїв день

Традиційно свято Андрія вважається днем ворожби. Чому ворожать на Андрія? 13 грудня, юнаки і дівчата придивлялися один до одного під час вечірок. Після Водохреща розпочинався сезон зимових весіль, тому було цілком можливо зустріти свою любов на вечірках саме на Андрія.

Що не можна робити перед ворожінням

Перед ворожінням не можна їсти нічого м'ясного - тільки хліб і воду. Ворожать тільки дівчата або жінки. До і після ворожіння потрібно мовчати, поки не настане ранок.

Найпопулярніші ворожіння на Андрія:

Ворожіння на чашках

Візьміть кілька непрозорих чашок. Розкладіть в них хліб, цибулю, сіль, цукор, кільце, гроші, в одну налийте воду. Тих, хто ворожить, має бути стільки, скільки є чашок. Кожен з присутніх по черзі вибирає чашку з закритими очима. Цибуля - до сліз, хліб - до достатку, кільце - до весілля, вода - вас чекає вагітність, сіль - будьте уважні, так як найближчим часом вас можуть чекати неприємності. Якщо дісталася чашка з цукром, незабаром вас чекають веселощі. Гроші - станете багатим.

Ворожіння на сірниках

На тарілку з водою клали два сірники: один це хлопець, в ідеалі той, якому дівчина симпатизує; другий - символ самої дівчини. Потім потрібно подути на ці сірники: якщо від дівочого дихання вони зійдуться, то це ознака того, що хлопець стане нареченим.

Ворожіння на перехресті

Дівчата виходять опівночі на перехрестя, кожна окреслює коло, стає у нього і починає прислухатися до звуків вулиці - якщо чує радісні крики, сміх, пісні - скоро вийде заміж. А ось якщо дівчина почує чию сварку, плач або голосіння - не буде у неї весілля в цьому році.

Ворожіння по коту

Якщо вдома є кіт, він допоможе дізнатися, чи збудеться бажання. Згадайте бажання і покличте кота. Уважно дивіться, який лапою кішка ступить через поріг. Якщо правою - бажання збудеться.

Ворожіння з гребінцем

Для цього потрібно взяти гребінець і покласти його перед сном під подушку зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене". Вночі повинен наснитися незнайомець, який запропонує дівчині розчесати волосся - це і буде її майбутній коханий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як виглядає найдорожча ялинка світу

Ворожіння на рушнику

У ніч на Андрія, примовляючи: "Суджений-ряджений, прийди і витерись", потрібно вивісити за вікно білий рушник. Якщо на ранок воно буде вологим, значить в новому році відбудеться зустріч з коханим і весілля.

Ворожіння на спаленому папері

У ніч на Андрія в темній кімнаті за допомогою свічки палять листки паперу і вгадують своє майбутнє по тіням на стіні.

Ворожіння на варениках

Дівчата ліпили вареники або пиріжки з дріжджового тіста. Воду для тіста дівчата носили ротом, а хлопці їх в цей час смішили. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і звали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник або пиріжок домашній улюбленець з'їсть, та дівчина перша вийде заміж.

Ворожіння з черевиком (Чоботом)

Дівчина знімає свій чобіт і кидає його за ворота. В який бік чобіт носком впаде, звідти буде наречений. Якщо носок виявиться поверненим назад до воріт, звідки його кинули, — жити дівчині ще рік вдома, не виходити заміж.

Кілька світових столиць в очікуванні свята запалили вогники ялинок.

Зараз ви читаєте новину «День Андрія:традиції свята, прикмети та ворожіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі