вівторок, 27 листопада 2018 21:07

Чи корисно проводити свята на одинці

Чи корисно проводити свята на одинці
Самотність - корисна. TUT.by

Іноді варто проводити на одинці різні свята. Корисно самому святкувати Різдво чи Новий рік, хоч вони асоціюються з великими компаніями родичів або друзів.

Час, проведений наодинці з собою, приносить багато задоволення, йдеться у блозі соціального психолога Белли Депауло на "Новое время".

"Можливо, ви ніколи не стикалися з подібною думкою. На нас тисне громадська установка, мовляв, ми повинні хотіти проводити час з іншими людьми. Блюзнірство - бажати зворотного. Ті, хто люблять самотність, можуть відчувати якийсь сором через подібний тиск Це як піти вечеряти самому - ви хвилюєтеся, що ж подумають про вас інші", - пише фахівець.

За словами психолога, ці страхи безпідставні. Часто почуття сорому виникає через різні громадські установки.

"Я не противник вихідних і свят у великому колі. У мене є друг, який постійно приходить до мене в гості на День подяки. Я рада його візитам. Мені однаково подобається зустрічати це свято з родиною і з великими компаніями, де я навіть не всіх знаю. Я також подорожую зі знайомими, і мені це теж подобається. Ніхто не вибачається, якщо зустрічає свято з іншими. Натомість людина, яка хоче залишитися наодинці з собою, зазвичай займає оборонну позицію", - говорить Депауло.

Проводити свята і вихідні наодинці - нормально. Утім це стосується тих, для кого самотність не викликає хандру чи погане самопочуття. Існують люди, для кого самотність дуже болюча тема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уникнути самотності

"Якщо ви хочете зустріти свято наодинці, постарайтеся ухилятися від запрошень. Наприклад, я намагаюся уникати теми свят, коли вони наближаються. Якщо вас все-таки запросили, просто відмовтеся, не пояснюючи причину свого рішення", - радить психолог.

Самотність має згубний вплив на людей, вона нищить імунну систему, мозок, призводить до депресії та самогубства. Від такого стану треба якнайшвидше позбуватися.

Зараз ви читаєте новину «Чи корисно проводити свята на одинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі