пʼятниця, 20 вересня 2024 11:02

Церковний календар на жовтень: про які великі свята потрібно пам'ятати кожному

Церковний календар на жовтень: про які великі свята потрібно пам'ятати кожному
Церковні свята у жовтні 2024: опублікували новий календар Фото: pinterest

У жовтні українці відзначають багато церковних свят.

Перше велике свято за новим церковним календарем ПЦУ вшановують 1 жовтня - Покрову Пресвятої Богородиці.

Також у другому місяці осені віряни згадують апостола Фому, євангеліста й апостола Луку та священномученика Димитрія. А тому Димитріївська батьківська суботу теж буде у жовтні.

Gazeta.ua розповість, які православні свята відзначаємо за новим церковним календарем.

Церковні свята у жовтні на кожний день

1 жовтня - Покрови Пресвятої Богородиці, апостола від 70-ти Ананії, ікони Божої Матері Ласкавої Станіславської.

2 жовтня - священномученика Кипріяна, мучениці Іустини та мученика Феоктиста.

3 жовтня - священномучеників Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, Рустика пресвітера та Елевферія диякона, преподобного Діонісія, затворника Києво-Печерського, в Дальніх печерах.

4 жовтня - священномученика Ієрофея, єпископа Афінського, преподобних Елладія та Онисима, затворників Києво-Печерських, у Ближніх печерах, перподобного Аммона, затворника Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

5 жовтня - преподобної Харитини, княгині Литовської, преподобного Даміана, пресвітера, цілителя, Єремії і Матвія прозорливих Києво-Печерських, у Ближніх печерах.

6 жовтня - апостола Фоми, священномученика Никифора, екзарха, Константинопольського патріарха в Україні.

7 жовтня - мучеників Сергія і Вакха, преподобного Сергія Послушного Києво-Печерського, у Ближніх печерах.

8 жовтня - преподобної Пелагеї.

9 жовтня - апостола Якова Алфеєва.

10 жовтня - мучеників Євлампія і Євлампії, святителя Амфілохія, єпископа Володимира-Волинського, Собор Волинських святих.

11 жовтня - апостола від 70-ти Пилипа, Феофана сповідника, єпископа Нікейського, преподобного Феофана, пісника Києво-Печерського, у Ближніх печерах.

12 жовтня - мучеників Прова, Тараха і Андроніка Аназарвських.

13 жовтня - святих отців VII Вселенського собору, преподобного Веніаміна, затворника Києво-Печерського, в Дальніх печерах, Іверської ікони Божої Матері.

14 жовтня - великомучениці Параскеви Сербської, преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Києво-Печерського чудотворця, у Ближніх печерах.

15 жовтня - преподобного Євфимія Солунського, а також мученика Лукіана, пресвітера Антіохійського, священномученика Лукіана Києво-Печерського.

16 жовтня - мученика Лонгіна сотника, преподобного Лонгіна, воротаря Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

17 жовтня - пророка Осії, день Косми і Даміана, мучеників безсрібників Аравійських, преподобномученика Андрія Критського.

18 жовтня - апостола і євангеліста Луки.

19 жовтня - пророка Іоїля, мученика Уара і з ним семи вчителів християнських, Димитріївська батьківська субота.

20 жовтня - великомученика Артемія Антіохійського.

21 жовтня - святих Іларіона Великого і перенесення мощей святителя Іларіона, єпископа Меглинського, преподобного Іларіона, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах.

22 жовтня - рівноапостольного Аверкія, єпископа Ієрапольського, чудотворця, семи Ефеських отроків, святителя Рафаїла (Заборовського), митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, Вишгородської ікони Божої Матері.

23 жовтня - апостола Якова, брата Господнього.

24 жовтня - мученика Арефа і з ним 4299 мучеників, преподобних Арефи, Сисоя і Феофіла, затворників Києво-Печерських, у Ближніх печерах, ікони Божої Матері "Всіх скорботних Радість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покровська батьківська субота: як молитися за покійних, що варто зробити, а що заборонено

25 жовтня - мучеників Маркіяна і Мартирія, преподобних Мартирія, диякона і Мартирія, затворника, Києво-Печерських, у Дальніх печерах.

26 жовтня - великомученика Димитрія Солунського, преподобного Феофіла Києво-Печерського, єпископа Новгородського, у Дальніх печерах.

27 жовтня - преподобного Нестора Літописця Києво-Печерського, у Ближніх печерах.

28 жовтня - великомучениці Параскеви Іконійської, нареченої П'ятниці, преподобного Іова, ігумена Почаївського, святителя Димитрія, митрополита Ростовського, преподобного Нестора, некнижного, Києво-Печерського, в Дальніх печерах, преподобного Феофіла Київського, юродивого заради Христа.

29 жовтня - преподобномучениці Анастасії Римлянині.

30 жовтня - священномученика Зіновія, єпископа Егейського, і сестри його Зіновії.

31 жовтня - преподобних Спиридона і Никодима Києво-Печерських, у Ближніх печерах, Петра (Калнишевського) Багатостраждального.

Таким чином, Покрова відкриває в жовтні церковний календар за новим стилем. День пам'яті Димитрія Солунського, який раніше відзначали на початку листопада, тепер відзначають у жовтні, а Димитріївська батьківська субота у 2024 році випадає на тиждень раніше дня пам'яті.

За новим церковним календарем Покрову Пресвятої Богородиці українці святкують 1 жовтня. Раніше відзначали 14 жовтня. У цей день також перенесли ще два важливих свята: День захисників та захисниць України і День українського козацтва, які були тісно пов'язані з Покровою Пресвятої Богородиці.

У це свято заведено йти до храму, поставити свічку і помолитися. У святої Богородиці просять про зцілення від хвороб, родинне щастя і, звісно, моляться про захист від ворогів і мир - у країні та домі.

Зараз ви читаєте новину «Церковний календар на жовтень: про які великі свята потрібно пам'ятати кожному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі