неділя, 22 вересня 2024 05:51

Чого уникати в цей день, щоб не мати проблем з грошима: заборони та прикмети

Чого уникати в цей день, щоб не мати проблем з грошима: заборони та прикмети
Павутина довга літає - осінь буде ясною, а сніг випаде нескоро Фото: pinterest

22 вересня - день пам'яті святого мученика Фоки Синопського і пророка Іони.

Іона жив у галілейському місті Гафхефера у VIII столітті до н.е. Він був одним із дванадцяти малих пророків - авторів книг пророцтв. Пророкував Іона серед язичників у столиці Ассирійського царства - Ніневії, а історія святого воістину дивовижна.

Місто Ніневія на той час було дуже розкішним, красивим і велелюдним, але, на жаль, занепало морально. За переказами, Господь закликав Іону вирушити до столиці Ассирії і проповідувати для них покаяння, щоб уникнути загибелі. Йона не захотів іти, бо ассірійці тоді були ворогами ізраїльського народу, тож він сів на корабель до Йоппії. У дорозі корабель потрапив у страшну бурю, і моряки кинули жереб, щоб зрозуміти, хто згрішив і за що їх карають. Жереб вказав на Йону - він зізнався, що не послухався і попросив викинути його в море, щоб врятувати саме судно. У морі Йону проковтнув кит - у його утробі чоловік провів три доби в молитвах і покаянні. Сталося ще одне диво: кит виплюнув свою здобич на берег. Після цього Іона вирушив до Ніневії і став там проповідником. Жителі міста покаялися і благополучно жили ще понад 200 років (610 року до н.е. Ніневію все-таки було зруйновано), а пророк Іона повернувся додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на жовтень: про які великі свята потрібно пам'ятати кожному

Священномученик Фока жив у I столітті в місті Синоп (нині Туреччина) - звідси і походить його ім'я. Він був праведником і милосердною людиною, а також мав дар зцілювати людей, виганяючи бісів. У той час він багатьом допоміг також прийняти віру в Христа, і Фоку висвятили в єпископи міста. Коли за часів правління імператора Траяна почалися гоніння на християн, єпископа примушували зректися віри. Але той відмовився, за що його і стратили. У 404 році мощі святого перенесли до Константинополя.

Прикмети

павутина довга літає - осінь буде ясною, а сніг випаде нескоро;

комарі досі літають - зима буде м'якою;

верба почала скидати листя - до швидкої зими;

сильний листопад почався - зима буде суворою;

якщо цього дня сніг випав - буде поганий урожай наступного року.

Що не можна робити

Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу та осуду, а також заздрості, жадібності, помсти та відчаю.

Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Не слід лінуватися і довго спати - будуть проблеми з грошима, а також ловити, продавати і їсти рибу - на згадку про те, як пророк сидів у череві кита.

Що можна робити

Святого Фоку вважають захисником від пожеж і рятівником потопаючих, також святому моляться про захист дому.

Цього дня добре готувати страви з редьки, щоб зміцнити здоров'я. Гарна прикмета, якщо 22 вересня на голову впаде ялинова шишка - це до багатства.

26 вересня за новим церковним календарем вшановують апостола і євангеліста Іоанна Богослова. До цього часу відзначали 9 жовтня. Іоанн Богослов є єдиним з усіх учнів Христових, який разом з Дівою Марією знаходився поруч з хрестом Господнім на Голгофі. Згодом саме на піклуванні Іоанна і залишилася Божа Матір, за якою він доглядав до самої її смерті в місті Єрусалим.

Зверніться до Іоанна Богослова з проханнями захистити особисто вас, ваших дітей, рідних і друзів від усякого зла, зміцнити здоров'я, подарувати удачу в справах. Якщо немає можливоті піти до церкви, помоліться з дому. Слова, що йдуть від чистого серця, будуть обов'язково почуті згори.

Зараз ви читаєте новину «Чого уникати в цей день, щоб не мати проблем з грошима: заборони та прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі