четвер, 17 травня 2007 17:13

Винайшли пристрій для розвитку навичок письма в першокласників

Викладачі Ужгородського національного університету 52-річний Іштван Керестень та 34-річний Едуард Соломка винайшли пристрій для розвитку навичок письма у школярів. Новинку презентували на Х Міжнародній виставці навчальних закладів, яка проходила в Києві в лютому цього року.

Потім по десятці екземплярів приладу відправили на тестування в три закарпатські школи.

— Ми проводили експеримент. В одній групі першокласників використовували пристрій, в іншій — ні, — розповідає директор ужгородської школи N2 Золтан Жоффак, 70 років. — Експериментували на учнях, в яких зовсім погано були розвинені навички письма. Результати нас здивували. Порівняно з іншою групою діти набагато швидше навчилися виводити букви.

Приладом зацікавилися й батьки. Хочуть купити. Однак він ще не продається, бо час випробувань не закінчився. Міністерство освіти не дало офіційного дозволу на масове виробництво та використання. У будь-якому разі ціна не перевищуватиме 50 грн.

У нашому пристрої "підказок" немає

Винахід складається з дощечки, на якій прикріплена ручка та коробка з механізмом. На дошці розташовується спеціальна мікросхема та наклеєний аркуш паперу в косу лінійку. Там учитель пише олівцем літери. Учень має обводити їх ручкою з порожнім стержнем. Якщо виходить за контур, пристрій починає пищати, на коробочці миготить червона лампочка. Живиться апарат від батарейки у 9 В.

Коли учень засвоює одні літери, вчитель стирає їх гумкою й пише інші, які треба обводити школяреві. Можна практикувати цифри чи малюнки. Повторюючи нанесені на папері контури, першокласники привчають руку до письма.

— Такі пристрої винаходили й раніше, — згадує науковець. — Але в кожного були певні недоліки. Приміром, у пристрої Гладушиної авторучкою учні водили по літерах-заглибленнях на пластині. Вони пасивно засвоювали письмо, бо розуміли, що без особливих зусиль ручка буде рухатися тільки по літері. У нашому пристрої таких "підказок" немає.

Нині винахідники думають, як застосовувати апарат на альбомних аркушах. У пристроях, що існують, не вистачає сили сигналу. Треба робити потужніший прилад. Однак науковців це не лякає. Кажуть, що на основі того, що вже є, це буде нескладно.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли пристрій для розвитку навичок письма в першокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі