пʼятниця, 21 травня 2010 11:06

Кульову блискавку може притягнути дим

— Весняні грози для людини є безпечними. У хмарах ще не накопичилося достатньо енергії, блискавки вдаряють рідко і з меншою силою, — говорить київський метеоролог Василь Трухін, 56 років. — Тоді як літні блискавки б"ють щосили, бо в атмосфері накопичується багато електрики. Найчастіше грозові фронти формуються над ріками та озерами, де є протистояння між холодним і нагрітим повітрям.

Швидкість грози оцінюють по звуку грому.

— Порахуйте час, відколи побачили блискавку, до грому. 3 секунди приблизно дорівнює одному кілометрові. Якщо блискавка ближче, є загроза для життя. Потрібно негайно сховатися. У середньому грозова хмара рухається зі швидкістю 20 кілометрів на годину. 2000 року літня гроза над Києвом пронеслася зі швидкістю 80 кілометрів. Тоді повалило більш як 20 дерев, ми зафіксували 72 блискавки за годину. Хоча блискавки не притаманні весняним грозам. У непрогрітому повітрі не так багато каналів, які проводять високозаряджені частинки. У літню спеку їх набагато більше.

Весняні грози більше заважають літакам.

— У хмарах ще мало вологи, тому формуються сухі шквали. Там вітер розганяється до 60 км. Літак, який піднімається в небо, може перекинути. Тому під час весняних гроз найчастіше скасовують авіарейси. Така гроза триває не довше півгодини. За цей час може випасти до 20 сантиметрів води. Після цього хмара починає підніматися, дощ закінчується.

Житомирський рятувальник Іван Вахимов, 35 років, під час грози радить сховатися під ліщину.

— У це дерево блискавка рідко б"є, бо воно невисоке. Електричний розряд розсіюється біля землі. Найчастіше він вдаряє в дуб. У ньому мало жирних масел, які опираються удару струму. Багато таких масел має бук, тому він найрідше згоряє від блискавки. Та ховатися під окремим деревом, навіть якщо це бук, не варто. Краще відбігти від нього подалі. Влучивши в дерево, блискавка може пройти по землі ще 20–30 метрів.

Також під час грози не можна перебувати у воді.

— Якщо блискавка вдарить поряд, то вода проведе струм до людини. Не варто розкладати багаття. Дим теж проводить електричні розряди. Він може притягнути і кульову блискавку. Учені поки що не розібралися, чому так відбувається. Можливо, електрична енергія спресовується і вибухає від контакту з будь-чим. Кульова блискавка може з"являтися несподівано, навіть коли немає грози. У таких випадках потрібно завмерти на місці, і зачекати, доки вона пройде. Це займе всього кілька секунд.

 .

Зараз ви читаєте новину «Кульову блискавку може притягнути дим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі