"Кінець світу" відклали до вересня

Запуск Великого адронного коллайдера (ВАК), який, за побоюваннями групи авторитетних учених, може призвести до глобальної катастрофи, відклали втретє за останні півроку. Він мав запрацювати 8 липня. Однак із невідомих причин старт скасували. Тепер ВАК запустять не раніше вересня.

Прискорювач елементарних часток є міжнародним проектом, над створенням якого працювали фізики з 50 країн. Він має діаметр 27 км і розташований глибоко під землею на франко-швейцарському кордоні.

Цей пристрій дозволить ученим ставити безпрецедентні досліди. Група фізиків вважає, що коллайдер зможе розігнати елементарні частки до швидкості, яка дорівнює або навіть перевищує швидкість світла.

— Це допоможе створенню першої машини часу та неможливому раніше фундаментальному вивченню часток, — стверджує доктор фізико-математичних наук Ігор Волович із Московського математичного інституту імені Стеклова.

Натомість більшість учених не підтримують його оптимізму. Поділяючи думку про необхідність створення такого пристрою, як ВАК, вони вважають, що його ні в якому разі не можна запускати на повну потужність. Адже наслідки цього непередбачувані. Двоє американців у квітні цього року подали до суду на винахідників ВАК за те, що останні хочуть убити всіх людей на Землі.

Серед катастрофічних для планети сторонніх ефектів ВАК називають можливість  появи чорних дір та матерії, яка у фізиці носить назву дивної. Якщо це станеться, то, можливо, зміняться закони, на яких базується Всесвіт.

— Земля зійде з орбіти. Але тоді я нарешті отримаю Нобелівську премію, — іронізує британський астрофізик Стівен Гокінґ який у 1970-х роках винайшов та розробив концепцію чорних дір.

Зараз ви читаєте новину «"Кінець світу" відклали до вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі