Каракурти селяться в українських містах

  Самець каракурта (на фото) після статевого акту часто стає здобиччю самиці, значно крупнішої
Самець каракурта (на фото) після статевого акту часто стає здобиччю самиці, значно крупнішої

Отруйні павуки-каракурти, яких українці ще називають "чорними вдовами", мігрують на північ. З давніх-давен вони жили в степах Південного Придніпров"я, де сухо і багато полину. Але тепер вони розселилися по Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Донецькій і Дніпропетровській областях. Каракуртів бачили аж за 250 км від узбережжя Чорного моря — біля міста Первомайськ Миколаївської області. Павуки почали кублитися не тільки в лісах, а й у містах.

— На будь-якій вулиці Цюрупинська я можу показати 2–3 павутини каракурта, — розповідає 47-річний ентомолог Сергій Назаренко, який живе в цьому райцентрі на Херсонщині.

Торік лише в Одеській області павуки, отрута яких в 14–15 разів сильніша за отруту кобри, покусали півсотні людей — в основному робітників, які збирали цибулю на полях.

— Люди одразу й не помічають, що їх вкусив каракурт, — каже Сергій Назаренко. — Павук вводить отруту безболісно, а через 15 хвилин людина вже не може рухатися. Торік у липні в селі Ольгине Херсонської області 9-річна дівчинка лежала собі на ліжку, аж раптом відчула різкий пронизливий біль у голові. На щастя, її врятували. Проте 4–6 відсотків людей, не одержуючи медичної допомоги, помирають від укусів каракуртів.

Зовні симптоми отруєння нагадують інфаркт або напад виразкової хвороби шлунка. Людину нудить, у неї здуваються вени, напружуються всі м"язи — аж до судом. Сеча стає кривавою, порушуються дихання та серцева діяльність, з"являються нестерпні болі у животі, грудях і попереку. Отрута каракурта впливає на нервову систему, тому вражений нею відчуває незрозумілий панічний страх.

Але ні жителям південних міст, ні курортникам надто хвилюватися не потрібно, каже Сергій Назаренко. Вберегтися від павуків не так уже й складно.

— Мене вони кусали двічі, а я живий-здоровий, — розповідає ентомолог. — Перші дві хвилини отрута залишається у верхньому шарі шкіри і руйнується від високої температури. Тому якщо вкусив каракурт, треба взяти два сірники, покласти головками на рану, а третім їх підпалити. Випити міцного чаю або алкоголю, щоб активізувати роботу серця. І обов"язково звернутися до лікаря.

Павук вводить отруту безболісно, а через 15 хвилин людина вже не може рухатися

— Каракурта легко впізнати, — каже 69-річна Галина Бойко, ентомолог Запорізької санепідемстанції. — Це найчорніший павук у світі. Він товстий, повільний і незграбний. У самки тіло кругле, як квасолина, на череві 13 червоних цяточок. Тіло самця овальне, завдовжки 4–7 міліметрів, і теж із червоними цяточками, але на спині.

Маленькі каракурти харчуються мурахами, дорослі переходять на коників-стрибунців, жуків та сарану.

— Павук хитрує, коли здобуває собі їжу, — розповідає Сергій Назаренко. — Робить вигляд, що не помічає комахи. А потім зненацька на неї стрибає, вводить отруту й одразу відскакує. Далі чекає, поки комаха помре, і висмоктує із жертви нутрощі. Пересувається "чорна вдова" на павутині-"парашутику", подувом вітру. Так каракурти летять, куди вітер подме. Й опиняються в містах.

Але вітер дме завжди, а павуки в містах з"явилися тільки останніми роками.

— Клімат змінився, — пояснює ентомолог. — Літа стали спекотнішими, зими м"якшими. Розорали полинові степи, де раніше жили каракурти.

"Чорними вдовами" каракуртів називають через особливості їх статевих стосунків. Самка каракурта, яка за розмірами значно переважає самця, з"їдає того відразу після статевого акту.

— Щоб запліднити самку, каракурти чоловічої статі стоять у черзі, — розповів Сергій Назаренко. — Я сам бачив, як вони вишиковуються у рядочок. Одну самку запліднює 12–17 самців. Коли черга підходить, самець виконує "шлюбний танець", обмотує свою партнерку павутиною, а потім приступає до самого акту, після чого намагається втекти. Свого останнього партнера самка з"їдає обов"язково.

Самець для "чорної вдови" — це додаткові поживні речовини. Адже вона відкладає одразу по 2–5 схожих на горіхи ліщини коконів, у кожному з яких — до 500 яєць. Це потребує багато енергії.

— Каракурт-самець може здійснити лише один повноцінний статевий акт. Якщо йому вдається втекти, він продовжує жити, але сперматозоїдів у нього вже немає, — пояснює Сергій Назаренко.

Цього року каракуртів особливо багато буде в липні-вересні, кажуть ентомологи. Через пізню весну в них затягнувся шлюбний період, коли "чорні вдови" шукають собі місця для кладки яєць і тому особливо рухливі.

Зараз ви читаєте новину «Каракурти селяться в українських містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі