Горобці примушують самиць вити гнізда для зимівлі

Автор: Фото з сайта WWW.livejournal.com
  Зграя ворон нападає на яструба, який полює на Лісовому масиві в Києві. Щоб уникнути пазурів, тримаються над хижаком
Зграя ворон нападає на яструба, який полює на Лісовому масиві в Києві. Щоб уникнути пазурів, тримаються над хижаком

— У Різдво стою курю. Дивлюся на пасіку, а під вуликами тирса розсипана. Дошка сороковка продовбана так, що у вулик рука пролазить. Це так зелений дятел повидовбував, щоб витягувати мед і бджоли. Сім вуликів спортив,— розповідає Петро Пипа, 60 років, із села Андрушівка Погребищенського району на Вінниччині.

Він — колишній лісник, живе за кілька метрів від лісу. Поставив пастку і зловив дятла.

Сонних бджіл із вуликів тягнуть і синиці. Встромляють голову в літок і стукають дзьобом, доки не виманять бджолу. Хапають і несуть на дерево їсти.

— Сойки в мене всю зиму годуються. Видовбують зернята із замерзлих яблук. Спеціально для них лишаю. Вони кричать, коли шуліка чи яструб із лісу летить. Я поплещу руками — мої кури й голуби враз ховаються.

Дятли, повзики та пищухи вишукують комах під корою дерев. Чубаті омелюхи їдять ягоди омели — вічнозеленого куща-паразита, розповідає 46-річна Вікторія Черній, орнітолог Вінницької обласної станції юних натуралістів. Спостерігає за зимівлею птахів 18 років.

— Горобці — забіяки, біля годівниць часто б'ються. Синиці навпаки мирні, їдять по черзі. Якось я повісила за вікно шмат сала. Спочатку одна синиця прилетіла, поклювала. Відлетіла на дерево, чистить об гілку дзьоб. За нею інша підлетіла, теж поклювала. Решта чекають на гіллі. Зловити синицю для кота — велика удача. Вони полохливі, рідко сідають на землю. Горобці не бояться красти пшеницю в курей. Узимку синиць гине найбільше, дев'ятеро із десяти. Дикі голуби навчилися виживати, бо в них притупився захисний інстинкт, вони стали довірливі. Але часто чубляться за шматок. Спокійно харчуються на смітниках поряд із котами й собаками. Тому потрапляють у пазурі.

Восени сорокопуд, дрібна пташка з родини горобиних, робить запаси на зиму. Нанизує на гілки чагарників мишей і великих жуків. Сойки заривають жолуді під листя. Великий дуб обносять за два дні.

У сильні морози дрібні пташки замерзають без корму за добу. Великі хижі можуть обходитися без корму до чотирьох днів, каже завідувачка природоохоронного відділу Українського товариства птахів Ольга Яремченко, 54 роки.

— Горобці-самці восени влаштовують оманливий шлюбний період. Самиці сприймають гру всерйоз і починають лаштувати гніздо. Зносять пір'я, сіно. Горобці гріються в утеплених гніздах і менше витрачають тепла. Можуть кілька діб перебитися без їжі.

200

гривень виплачує Київський еколого-культурний центр за інформацію про голубівників, які ловлять хижих птахів.

 

Яструби полюють у містах

— Я живу на Лісовому масиві в Києві. Кілька разів бачив, як зграя ворон гнала яструба. Ворони збираються, щоб прогнати хижих птахів, — розповідає орнітолог Геннадій Фесенко, 57 років. — Яструби та соколи часто сидять на дахах багатоповерхівок. Ті, що літом живуть в Україні, на зиму летять на південь.

До великих міст України на зиму перелітають яструби із Росії та Білорусі. Для них Україна — вирій. Пари взимку розпадаються. Полюють поодинці. Тут більше поживи — горобців, ворон, голубів. Нападають згори на птахів, які відрізняються поведінкою — ходять припадаючи на лапу або летять кволо, позаду зграї. Одного голуба яструбові вистачає на кілька днів. Ворони неповороткі, літають повільніше. Їх уполювати легше. Щоб захиститися, збиваються у зграї і гуртом переслідують хижаків.

Яструби та соколи нападають і на свійських голубів. Узимку їх не можна випускати в небо, варто тримати у вольєрах, каже Геннадій Фесенко. Голубівники ловлять яструбів у пастки. Ставлять їх на клітки з голубами.

 

Зараз ви читаєте новину «Горобці примушують самиць вити гнізда для зимівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі