пʼятниця, 26 березня 2010 07:19

Троє дітей утопилися в Десні

"Роботу — припинити! Далі ризикувати людьми не можна", — командує в середу опівдні полковник Міністерства надзвичайних ситуацій Віктор Кучера. Він керує з понеділка водолазами, які шукають у Десні тіла трьох школярів. Ті провалилися під кригу й потонули.

Трагедія сталася в понеділок, 22 березня, близько 14.00. Четверо учнів Хотянівської сільської школи Вишгородського району на Київщині подалися після уроків по вербові котики. Ішли кригою на протилежний берег Десни. Вона тече вздовж села, за 200 м від школи.

— Зранку провели робочу лінійку, — розповідає директор школи Олександр Кривонос, 63 роки. — Дітей попередили, щоб не ходили до річки. Але після уроків п"ятикласник Руслан Денисовець з однокласницею Оленою Прищепою та сестрами, шестикласницею Вікторією і Катериною Буринок із четвертого класу, пішли на берег Десни.

22 березня був день народження школярки Анастасії. Вона подобалася Руслану Денисовцю. Він хотів подарувати їй котики.

У селі кажуть, дорослі тричі відганяли дітей від річки. Першим Руслана і трьох дівчат помітив чоловік, який вигулював собаку. Насварив, наказав повернутися на берег. Діти зробили вигляд, що послухалися. Удруге їх завернула жінка з немовлям. Школярі дочекалися, доки вона піде, і попрямували кригою. Потім ще один чоловік кричав їм, щоб вернулися.

Провалилися одночасно, неподалік від берега. Течія за кілька секунд затягла Руслана, Олену й Вікторію під кригу. Катерина вчепилася за лід.

— У школу забігла жінка й кричить: "Ваші діти тонуть!" — продовжує директор. — Старшокласники рвонули на берег. Виламали довгу палку, витягли Катю з води. Слідом я прибіг із мотузкою. Дівчинці викликали "швидку", відвезли в лікарню.

Тіла школярів шукають семеро водолазів.

— Ми обстежили дно річки на 300 метрів від промоїни, — каже Віктор Кучера. — У деяких місцях швидкість течії — 8 метрів на секунду. Навіть гірські річки повільніші. Дно чисте — вода зносить усе в бік Києва. Напевне, і тіла віднесло.

Водолази не повинні працювати, якщо течія швидша 1 м/с. Однак вони занурювалися 17 разів. Температура води +2°С. У середу привезли апарат підводного пошуку. Встановлена на тросі камера передає зображення з-під криги на монітор. Обстежили дно на 500 м навколо місця трагедії. Безрезультатно.

Три дні біля рятувальників стоять батьки й родичі загиблих. Жінки плачуть. Біля них чергують психолог і лікарі "швидкої".

Руслан Денисовець був єдиною дитиною в матері. Батько живе окремо, але часто навідував сина. Бабуся п"ятикласника каже, що піде на той світ слідом за внуком. У сім"ї Прищеп є двоє синів. У Буринків — донька Катерина, яку врятували.

Останньою Руслана Денисовця бачила заступник директора школи Тетяна Бендик, 41 рік.

— Того дня він був збуджений, рухливий. Місця собі не находив, — пригадує. — Налузав насіння, а шкарлупки закинув на шафу. Я змусила прибрати після уроків. Потім кажу: "А тепер, дорогенький, бери портфель і йди прямо додому". То останнє, що говорила. Ми любили його. Відмінником не був, але хлопчик моторний, і дорослий не за роками. Дружив із дівчатами. Видно було, що подобався їм.

18 років тому школа пережила схожу трагедію. Тоді двоє учнів-підлітків залізли у прив"язаний до берега човен. Один випав із нього та втонув. Інший перелякався і втік.

Шестирічного Дмитра врятувала сусідка

У вівторок увечері в місті Корець Рівненської області рятували двох братів Кузьмичів. 6-річний Дмитро та 5-річний Володимир провалилися під кригу на штучній водоймі біля свого будинку. Вони побігли ковзатися на копанку біля городу. Обоє провалилися. Злякалися, кликали на допомогу. Їх почула сусідка Наталя Біла. Старший Дмитро вчепився руками за край криги. Жінка стрибнула в копанку і витягла обох. Однак Володимир помер. Мати дітей удома колисала грудну доньку. Її чоловік на заробітках.

Приблизно в той же час у селі Сваричів Рожнятівського району на Івано-Франківщині знайшли втоплену 10-річну Галину Мельник. Вона впала у глибокий жолоб, з якого колись напували худобу на території закинутого колгоспу.

— Ця історія якась незрозуміла, — каже чоловік із села. Називатися не хоче. —  Щоби дійти до відстійника, треба підніматися на  високий насип. Чого б вона сама туди лізла? Від школи це в іншому боці. Упасти випадково туди було важко. Ширина колодязя — 80 сантиметрів, це надто вузько для 10-річної дівчинки.  Калуські судмедексперти з"ясовують, чи немає на тілі Галини ознак насильницької смерті. Дитину виховував батько. Мати на заробітках за кордоном. У сім"ї є старший син.

Зараз ви читаєте новину «Троє дітей утопилися в Десні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі