вівторок, 17 грудня 2019 05:46

Справжніх замовників не назвуть

Автор: REUTERS
  Експерти працюють біля понівеченого автомобіля, за кермом якого сидів Павло Шеремет. Вибух був такої сили, що в сусідніх магазинах зник струм. Журналіст кілька разів крикнув: ”Помогите”, — кажуть свідки
Експерти працюють біля понівеченого автомобіля, за кермом якого сидів Павло Шеремет. Вибух був такої сили, що в сусідніх магазинах зник струм. Журналіст кілька разів крикнув: ”Помогите”, — кажуть свідки

Із заяв поліції та прокурора в суді випливає, що в Україні протягом кількох років реалізовувався план із дестабілізації ситуації в державі. Він передбачав вчинення десятків вибухів і вбивств по всій країні. Убивство Шеремета — один з епізодів. Бо якщо цей злочин розглядати окремо, тобто поза контекстом кампанії з дестабілізації, то пред'явлений поліцією мотив не витримає жодної критики.

Генерував ці акти хтось впливовий (людина чи структура), а виконавців підбирали серед учасників бойових дій. Мабуть, став у нагоді їхній досвід і переконання.

Чи могло таке бути? Могло.

На тлі цієї сюжетної лінії, на брифінгу не було представників СБУ, але ж вони входили до слідчо-оперативної групи Генеральної прокуратури і Національної поліції, яка розслідувала злочин. І якраз СБУ рік тому заявляла, що в них немає реальної доказової бази. Щонайменше це означає, що у правоохоронних органів немає спільної позиції. А можливо, поліція підозрює свої конкурентів по правоохоронному блоку? Принаймні, так це виглядає після публічних заяв. Скажімо, міністр внутрішніх справ натякнув у прямому ефірі, що у справі Шеремета зник відеозапис із чотирьох головних відеокамер, а доступ до цих доказів мали лише поліція та СБУ.

Версію з російським слідом вже відкинули, хоча вона тривалий час була основною.

Тоді напрошується висновок про рівень можливих замовників чи організаторів.

Без обізнаності верхівки та правоохоронних органів такого масштабу дестабілізацію організувати не вийде. Якщо це десятки вибухів і вбивств, то таку бурхливу діяльність не могли не помітити силовики. Більше того, якщо в цьому брали участь волонтери й учасники війни, то їх точно контролювали спецслужби, аби не надумали знести владу після повернення з АТО. За версією поліції, підозрювані після вбивства Шеремета не голили бороди, не викинули светри з орнаментом, продовжили вчиняти вбивства й вибухи, спокійно і звично жили в Україні, говорили по мобільному.

Цим поліція натякає, що підозрювані були впевнені у серйозному прикритті, тому не хвилювалися й не ховались? Бо інакше, це розповідь про божевільних людей. А підозрювані такого враження не справляють.

Якщо все, на що натякнула поліція, — правда, і це була генерована десь із верхівки кампанія, — то справжніх замовників нам не оголосять, бо з ними будуть торгуватися. Назвуть хіба, якщо не сторгуються.

Зараз ви читаєте новину «Справжніх замовників не назвуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі