четвер, 13 липня 2006 19:56

Син вигнав батька на вулицю

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  У Мирона Кутасова майже не лишилося зубів
У Мирона Кутасова майже не лишилося зубів

Рівнянина Мирона Кутасова, 81 рік, у дворі, де він прожив 47 років, більше знають як діда Мирона. Два місяці тому син Павло, 46 років, вигнав його з двокімнатної "хрущовки" і не пускає назад. Слідом за пенсіонером на сходову клітинку вилетів подертий поліетиленовий кульок з одежею. Старий забрав речі й поплентався на вулицю. Із того часу виживає завдяки жалісним сусідам.

— Живе як останній бомж! — каже 48-річний Микола Кравчук. Він мешкає у сусідній квартирі. — Не миється, харчується чим бог пошле. Ночує на лавці, на газоні, в гаражі у знайомих, якщо пустять. Син повівся як падлюка.

Павло носить інше прізвище — Корнелю. Змінив його, бо збирався виїхати за кордон. Навіть по батькові тепер зветься не Мироновичем, а Андрійовичем. Дванадцять років тому батьки купили Павлові трикімнатну квартиру поблизу Будинку офіцерів. Єдиний син, він так і не одружився, дітей не має. Час від часу навідувався до батьків пообідати. Сусіди кажуть, що був маминим улюбленцем, а батька не терпів. А після смерті Лідії Кутасової вигнав батька з хати і змінив замки.

— Учора на власні очі бачила, як Павло вийшов на подвір"я і жбурнув батькові півмиски сухої гречки, — розповідає Людмила Пєтушкова, 58 років. — І каже: як підпишеш доручення, щоб я отримав за тебе пенсію, — пущу до хати помитися-поголитися, а ні — спи далі на лавці! А сам у цій квартирі не живе — лише приходить час від часу.

Знайшли Мирона Кутасова біля продуктового магазину. Перехожі з підозрою дивляться на нього, бо справді схожий на бомжа. Поруч лежить торба з кількома пустими пляшками з-під пива. У діда Мирона майже не лишилось зубів. Він ледве говорить. Не вірить, що коли-небудь переступить поріг своєї квартири і заживе по-людськи.

Павло змінив прізвище і по батькові

— Син забрав у мене документи й не віддає. Боюся, щоб не спалив їх, — каже дідусь. — І паспорт, і посвідчення учасника бойових дій, і пенсійне. Нічого не маю. Пішов син на пошту і забрав під мої документи пенсію 460 гривень. Казав, що буде з цих грошей за квартиру платити.

Сам Мирон народився на Вінниччині, був на фронті. Після демобілізації оселився в Рівному, одружився і пішов працювати.

— Майже тридцять років Мирон пропрацював на високовольтному заводі. Ми були у одній бригаді й дуже товаришували, — 75-річний Василь Найко живе у сусідньому дворі. — А як вийшли на пенсію, то й розійшлися. Він пив, але людиною був приємною. Однак жінка і син спуску йому не давали. Павло навіть бив батька.

Сусіди обдзвонили всі інстанції, щоб повернути дідові квартиру. Але ніхто не бажає зв"язуватися з людиною без документів. Дільничний радить звертатися до суду.

Тим часом дід Мирон із жахом чекає настання холодів. А сусіди побоюються, що зимою наштовхнуться на труп чоловіка, який прожив із ними 40 років під одним дахом.

Зараз ви читаєте новину «Син вигнав батька на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі