вівторок, 19 грудня 2006 18:52

П"ятнадцять сімей не отримали оплачених квартир

Автор: фото: Катерина Міщенко
  Член житомирського кооперативу ”Житловик” Ольга Тутка біля будинку, в якому вона так і не отримала квартиру
Член житомирського кооперативу ”Житловик” Ольга Тутка біля будинку, в якому вона так і не отримала квартиру

Неподалік центру Житомира, на вулиці Московській, 60, стоїть десятиповерховий будинок, що має вигляд букви "Г". Раз на тиждень біля квартири на першому поверсі, де міститься офіс забудовника, збираються люди — пайовики кооперативу "Житловик". Вони представляють сім"ї інвесторів, яким квартир у будинку не вистачило.

Гроші пайовики вносили частинами, починаючи з 90-х років. На 2002 рік одні члени кооперативу заплатили за житло по 21 тис. грн, інші за квартири більшої площі внесли по 28 тис. грн. Першу частину будинку на 80 помешкань звели п"ять років тому. Інший блок — на 78 — здадуть незабаром, наприкінці грудня.

— Ми не отримали житла 2001-го, боюсь, що не дадуть і тепер, — розповідає "ГПУ" член кооперативу "Житловик" 45-річна Ольга Тутка. — Тоді нам пообіцяли квартиру N66, і так погодили на зборах пайовиків. Ми зраділи і вселилися. Усі документи не встигли оформити. Почувалися дуже щасливими.

Тутка — вдова військового, який загинув при виконанні службових обов"язків. Зараз виховує п"ятьох дітей. Її сім"я була першими новоселами будинку. За кілька днів після отримання житла до квартири N66 прийшли міліціонери з вимогою виселитися. Пояснили, що родина не має документів на житло.

— Ми не погодилися, — згадує Ольга. — Тої ж ночі, коли ми спали, хтось заварив металевою решіткою вхідні двері. У дітей була істерика. Два дні ми так просиділи. З балкона шостого поверху кидали людям записки, просили визволити.

Родину, зрештою, виселили силами "омонівців". Відтоді Тутки мешкають у гуртожитках. Нарікають на тісноту.

Будинок на Московській, 60 називають "будівельною пірамідою". Звести його вирішили ще 1994 року. Кооператив "Житловик" оформив документи, найняв будівельну фірму. Згідно з договором, до 2001 року "Житомирінвест" мав здати перше крило будинку на 80 квартир. 42 з них мали отримати пайовики, решту — будівельники. Інше крило, на 98 квартир, планували добудовувати згодом.

1997 року "Житомирінвест" збанкрутував. Право будувати дім передали фірмі "Промжитлобуд". У цей час 20 членів кооперативу вийшли з нього. Будинок перепланували, кількість квартир у ньому зменшили.

Коли перша частина будинку була готова, пайовики визначили черговість заселення. Але отримання ордерів на квартири затверджує міськвиконком. Тоді дали ордери лише 12 членам кооперативу. Квартири, що залишилися вільними, заселили працівники місцевих управлінь МНС та СБУ. Обуреним пайовикам забудовники пояснили, що зведення будинку кооператив фінансував не в повному обсязі, за незрозумілою схемою. А будівництво інвестував не лише кооператив, а й інші фірми та люди.

2004 року пайовики звинуватили директора кооперативу "Житловик" у фінансових махінаціях і звільнили. Тепер 29 сімей сподіваються, що їм виділять квартири у новому крилі.

— У відділі житлового обліку міськвиконкому нам пояснили, що в цьому будинку квартир нам уже ніхто не дасть, —  каже пайовик "Житловика" Віталій Кондратюк.

Не обіцяє нового житла і директор будівельної фірми "Промжитлобуд" Володимир Балюрко.

— У цю частину будинку люди не вкладали грошей, — пояснює. — Їхнє — в першій черзі. Там "Житловику" дали 13 квартир. Це не моя справа, скільки в кооперативі членів. Із 2001-го ми не маємо ніякої справи із "Житловиком".

Балюрко радить людям розібратися в своєму кооперативі.

— Вони створили фінансову піраміду. До кого тут можуть бути претензії? — запитує він. — А ці квартири ми передамо фізичним особам, які фінансували будівництво.

Нині 15 родин через суд вимагають у "Промжитлобуду" свого житла. Решта згодні на грошову компенсацію.

Суд наклав арешт на 15 помешкань у другому крилі будинку. Це рішення забудовники оскаржили. Очевидно, нове рішення буде на їхню користь. Кажуть, відповідачів знайти в цій справі практично неможливо.

— Нині відстежити ланцюжок подій за попередні роки дуже важко. Лише у відділі розподілу житла змінилося три начальники, — зазначає недавно призначений заступник міського голови Ігор Гундича. — Самі ж члени кооперативу руху коштів у кооперативі належно не контролювали, документації не перевіряли.

Зараз ви читаєте новину «П"ятнадцять сімей не отримали оплачених квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі