четвер, 22 червня 2006 19:26

Пропав чоловік без рук і без ніг

Автор: фото: Валентина ТИМОШКО
  Олександр Конарєв у лікарні після того, як арештували його поневолювачів
Олександр Конарєв у лікарні після того, як арештували його поневолювачів

Циган-рабовласників мали судити у Чернігові. 17 травня Олександр Конарєв, інвалід без рук і ніг, виїхав на суд. А ще через два дні він подзвонив додому востаннє.

— Уночі 19 травня чоловік телефонував з Одеси, — плачучи розказує Валентина Конарєва, 49 років, дружина Олександра. — Сказав, що нічним потягом виїжджатиме до Чернігова. У нього був сумний голос. Дзвонив із чиєїсь мобілки. Відтоді про Сашу ні слуху ні духу. Я написала заяву до міліції, що чоловік зник безвісти. Допоможіть його розшукати, — просить вона "ГПУ".

Олександр Конарєв живе в Рені, за 300 кілометрів від Одеси. Дружина завжди поруч нього. Вже понад 20 років Валентина живе з чоловіком-інвалідом. Щомісяця отримує 7 гривень по догляду за калікою. У сім"ї дві доньки. Старшій Олені 22 роки, а молодша Оля вчиться у 10-му класі.

— Саша вже 24 роки інвалід, — розповідає Валентина. — Відморозив руки й ноги на якутських золотодобувних копальнях. Туди ми поїхали на заробітки, як тільки побралися. Але мені довелося вернутися додому, бо мала народжувати. А чоловік, коли проводжав на літак, застудився.

В Олександра тоді піднялася температура. А що рації при собі він не мав, то у медчастину селища подався пішки. По дорозі знепритомнів. Довелося перенести кілька операцій: руки, ноги й частково ніс відрізали. Торік, 23 серпня, Олександр поїхав до Києва — поміняти зношені протези для ніг. У лікарні до нього підійшов немолодий, добре одягнутий чоловік. Назвався Олексієм і запросив інваліда додому. Мовляв, тобі немає де зупинитись, а у мене відпочинеш, помиєшся.

Раз на день давали 100 грамів горілки і бутерброд

Зустріли Конарєва приязно. Олексій познайомив із дружиною, теж Валентиною. Зібрали на стіл, поїли й випили. Валентина запропонувала гостеві покупатись. Коли ж Олександр хотів вийти з ванної, то не знайшов своїх протезів. Господар допоміг йому дістатись кімнати і пояснив, що паспорт та інвалідне посвідчення вони з дружиною теж забрали. І наказали просити милостиню, а прибуток ділити навпіл.

Олександр відмовився. Його жорстоко побили, аж до непритомності. Потім господарі поголили йому бороду та вуса, переодягнули у лахміття і наступного дня повезли в інвалідній колясці на Троєщину — жебракувати. Перед виходом на "роботу" Конарєва поїли горілкою. Якщо гукатиме на допомогу, то ніхто не повірить п"яному каліці.

Але в Києві бізнес у циган не склався. Їх вигнали з ринку. Тоді вони найняли легкову машину і відвезли інваліда до Чернігова.

Орендували під житло половину приватного будинку. Понад три тижні Олексій з Валентиною змушували Олександра просити милостиню. О восьмій ранку відвозили "на роботу", о шостій — додому. Всю виручку забирали. Цигани закочували чоловікові холоші, щоб було видно голі культі — так більше давали. Вечорами хазяї напивалися і били нещасного. Годували вкрай скупо: раз на день давали 100 грамів горілки і бутерброд.

Валентина Матасару завжди була біля Олександра. Вона перевдягалася жебрущою монашкою і, тримаючи в руках іконку, сиділа коло інвалідної коляски. Стежила, щоб Конарєв, бува, ні з ким не заговорив. Та якось Олександрові вдалося-таки шепнути перехожій, що його викрали цигани. Жінка звернулася у чернігівське управління Служби безпеки України.

Вони саме відбирали у Конарєва те, що він нажебрав

13 жовтня минулого року циган-рабовласників заарештували. А Олександра відправили у хірургічне відділення лікарні. За півтора місяця знущань йому зламали п"ять ребер і пробили барабанну перетинку лівого вуха. Лікарі виявили у нього тріщину скроневої кістки, струс мозку, численні травми внутрішніх органів. Живіт і спина Конарєва були сині від побоїв.

— Цигани вивозили Олександра на інвалідній колясці у двір орендованого будинку і "виховували" — били, щоб не втік, — розповідає Людмила Манойло, 27 років, із відділу по боротьбі з торгівлею людьми чернігівської міліції. — Тиждень ми знімали прихованою відеокамерою, як ті б"ють безпорадну людину. А потім узяли їх "на гарячому": вони саме відбирали у Конарєва "касу" — те, що він нажебрав.

Рабовласниками виявилися громадяни Молдови Леонід Ібріян, 37 років, та його дружина Валентина Матасару, 41 рік. Чернігівський райсуд виніс їм вирок. Ібріяна засудили до трьох років тюремного ув"язнення, Матасару — до двох. А де ось уже другий місяць перебуває Олександр Конарєв, невідомо. Його розшукує одеська міліція.

Зараз ви читаєте новину «Пропав чоловік без рук і без ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі