вівторок, 15 червня 2010 02:33

"470 людей, виходить, получили візи за хабарі"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Біля візового відділення польського консульства на вулиці Сміливих у Львові зібралися кількасот людей. Їх не пропускають усередину
Біля візового відділення польського консульства на вулиці Сміливих у Львові зібралися кількасот людей. Їх не пропускають усередину

Зранку 11 червня до візового відділення польського консульства на вул. Сміливих, 5 у Львові сходяться дві сотні людей. Хочуть отримати візи. На вулиці температура +30°С у затінку й лавок нема.

Відділення працює до 13.00. За цей час не встигають прийняти навіть половини.

— Повна анархія, ніякої організації, — каже львів"янка 29-річна Олена Турчин. Вона працює лікарем, у Польщу їде на стажування. — П"ять днів вистояла, доки візу зробила. Щодня вставала о шостій ранку і їхала зайняти чергу. Скрізь одні спекулянти. Вчора  пропустили лише 30 людей, а офіційно зареєстрували півтисячі віз. А ці 470 людей, виходить, получили візи за хабарі. А та дівчинка, мама якої лежить у польській реанімації, чекала кілька днів.

— Відійди від брами. Куди йдеш? Черга з іншої сторони, — кричить правоохоронець до 20-річної Ірини Кравець. Вона хотіла пройти через заборонену територію.

— Весь минулий тиждень продармувала, а в Польщі робота чекає, — пояснює. — На  клубніку вже не встигла, малина достигає. Там 700 євро за місяць заробити можна. Тут таких грошей не бачити.

Опівдні черга зростає. Охоронці кажуть, що сьогодні відділення працюватиме довше.

Раніше черг під консульством не було. Громадяни записувалися в чергу на інтернет-сайті, приходили в назначений час. Однак понад рік електронна система не діє.

Дівчинка, мама якої лежить у польській реанімації, чекала кілька днів

— Її хтось зламав, — пояснюють у консульстві. — Черг не було б, якби міська рада прислала нам правоохоронців для контролю і заваді спекулянтам.

Приміщення консульства на вул. Сміливих відкрили в серпні 2008-го. Тодішній генконсул Польщі у Львові В"єслав Осуховский запевняв: щодня видаватимуть щонайменше тисячу віз.

Зараз ви читаєте новину «"470 людей, виходить, получили візи за хабарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі