Батат любить сонце і тепло
— Батат — солодка картопля. Корисніший за бульбу. Клітковина ніжніша. Його радять людям із діабетом, проблемами зі шлунком, — каже Степан Митюк, 64 роки, із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. Виростив цьогоріч десяток кущів.
— Кладу коренеплід у воду. За тиждень з'являються паростки. Коли стають по 15 сантиметрів, обриваю. Ставлю в банку з водою, щоб пускали корінці. Висаджую на початку червня. Має бути 20–25 градусів тепла, а ґрунт — прогрітися до плюс 15°С. Саджу на відстані не менше 70 см. Розростеться так, що важко копати.
Паростки можна вкрити агроволокном, аби швидше вкорінилися і не померзли. Якщо виросли нові листочки — батат прийнявся. Його не підгортають. Тільки ліану треба піднімати із землі, не давати вкорінюватися.
— Батат не потрібно бризкати від жука. Не їсть, бо це не пасльонова культура. Тому й грибкових хвороб не має таких, як картопля.
Любить сонце й тепло. Не витримує затінення. Для хорошого врожаю має бути вдосталь вологи.
Зріє довше, ніж картопля. На початку серпня батат треба підживити. Копають його наприкінці жовтня, коли листя й стебла пожовтіють.
Коментарі