понеділок, 04 грудня 2017 05:15

Солодку картоплю не їдять жуки

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.legom.info
  Плоди батату продовгуваті. Мають тонку світло-фіоле­тову шкірку
Плоди батату продовгуваті. Мають тонку світло-фіоле­тову шкірку

Батат любить сонце і тепло

— Батат — солодка картопля. Корисніший за бульбу. Клітковина ніжніша. Його радять людям із діабетом, проблемами зі шлунком, — каже Степан Митюк, 64 роки, із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. Виростив цьогоріч десяток кущів.

— Кладу коренеплід у воду. За тиждень з'являються паростки. Коли стають по 15 сантиметрів, обриваю. Ставлю в банку з водою, щоб пускали корінці. Висаджую на початку червня. Має бути 20–25 градусів тепла, а ґрунт — прогрітися до плюс 15°С. Саджу на відстані не менше 70 см. Розростеться так, що важко копати.

Паростки можна вкрити агроволокном, аби швидше вкорінилися і не померзли. Якщо виросли нові листочки — батат прийнявся. Його не підгортають. Тільки ліану треба піднімати із землі, не давати вкорінюватися.

— Батат не потрібно бризкати від жука. Не їсть, бо це не пасльонова культура. Тому й грибкових хвороб не має таких, як картопля.

Любить сонце й тепло. Не витримує затінення. Для хорошого врожаю має бути вдосталь вологи.

Зріє довше, ніж картопля. На початку серпня батат треба підживити. Копають його наприкінці жовтня, коли листя й стебла пожовтіють.

Зараз ви читаєте новину «Солодку картоплю не їдять жуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі