вівторок, 23 травня 2017 05:40

Троянди садять у пухкий ґрунт

Автор: ФОТО З САЙТА www.decor.org
  Троянди починають цвісти на другий-третій рік після посадки
Троянди починають цвісти на другий-третій рік після посадки

— Квітник із трояндами роблю перед хатою на подвір'ї. Вони полюбляють відкриті сонячні місця, які добре провітрюються. Не бажано, щоб на кущі капала вода з дерев, — каже 42-річна Лілія Супронюк із міста Полонне Хмельницької області. — Троянди не люблять рости поряд з асфальтом.

Перед посадкою саджанці на 3–4 год. ставить у воду, щоб наситилися вологою.

— Аби кущі рясно цвіли й утворювали великі бутони, садити треба в пухкий ґрунт, багатий гумусом. Завдяки цьому до корінців буде добре доходити повітря й вода. Сусідка привозила для квітника фуру чорнозему, бо в неї був пісок. На ньому троянди погано ростуть. У спеку дуже нагрівається, а зимою перемерзає. Від перепадів температури гине ніжне коріння. Якщо не можна замінити ґрунт, у нього можна додати перегній, торф або вапно.

Перед посадкою обрізує корінці на 15–20 см, укорочує на 1–2 см усі пагони. Викопує яму шириною 50 см і глибиною 30 см, щоб коріння вільно лягало в землі. Наливає відро води з розчином гумату натрію. Його потрібно стільки, щоб вода стала кольору слабо завареного чаю.

— Цей стимулятор росту покращує укорінення живців. На кущі більшає бутонів, вони виростають крупніші. Рослина вже не так боїться заморозків і посухи.

Ставить саджанець у яму. Одною рукою притримує, другою — засипає землю. Потрапляючи у воду, ґрунт рівномірно заповнює простір між корінням, не залишається пустот. Час від часу рослину струшує, засипку притоптує. Після посадки кущ не поливає.

— Щоб у спеку троянди не перегрівалися, я їх мульчую торфом або скошеною травою. Завдяки цьому і корінці захищені, і рослину треба рідше поливати.

На другий-третій рік після посадки троянди починають активно цвісти. Тому їм потрібне підживлення. Для цього підійде пташиний послід.

— Виткі троянди треба садити трохи по-іншому, — говорить Лілія Супронюк. — Посеред ями насипаю горбок мокрої землі, розміром із чашку. На нього ставлю саджанець і розправляю по боках корінці. Так вони швидко приживуться.

Присипає вологою землею, утрамбовує й поливає. За 20 см до рослини ставить шпалеру, до якої прив'язує пагін мотузкою посередині та біля землі.

— Якщо стебло троянди дуже жене вверх, його верхівку прищипую.

30 тисяч сортів троянд є у світі. Щороку з'являються нові.

Зараз ви читаєте новину «Троянди садять у пухкий ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі