вівторок, 27 лютого 2018 05:30

Ранні помідори люблять багато вологи

Автор: WWW.DOMIKDOMOVENKA.RU
  Посіяні у торф’яні стаканчики помідори достигають на 10 днів раніше. Розсаду не пікірують, тому не пошкоджується коріння
Посіяні у торф’яні стаканчики помідори достигають на 10 днів раніше. Розсаду не пікірують, тому не пошкоджується коріння

— Раз у два-три роки оновлюю сорти томатів. Купляю помідори на базарі або вимінюю в сусідок. Коли перестигнуть, виймаю насіння і сушу на газеті, — каже Лідія Поліщук, 54 роки, із міста Козятин Вінницької області.

Насіння висіває в перших числах березня за 60 днів до дати посадки. Вибирає сорти Водоспад, Айвенго F1, Арктика та Карликова Перлинка з рожевими плодами.

— Не можу зупинитися на одному-двох. Кожен сорт цікавий. ­Плоди Айвенго виглядають, як грона винограду. На кущі Арктики виростає більш як 20 помідорів. Постійно дивуюся, як така низенька рослина може давати такі крупні, по 300 грамів томати майже бордового кольору.

Сіє насіння не в контейнер, а в торф'яні стаканчики. Так урожай достигає на 10 днів раніше.

— Розсаду не доведеться пікірувати, тому не пошкоджується коріння. На його відновлення йде більше тижня, і рослини затримуються в рості. У мене широкі підвіконня, там зручно ставити стаканчики. У кого бракує місця, змушені сіяти в контейнер.

Кладе по три насінини в горщик на глибину 1 см. Коли ґрунт підсихає, обприскує водою. Ставить у тепле місце з температурою не менш як +20°C. За тиждень-півтора насіння проросте. Зі сходів обирає найміцнішу рослину, а решту зриває. Висаджує на город у травні.

— Висаджувати розсаду можна, коли земля прогріється до 12 градусів. Інакше кущі сидітимуть у землі і не ростимуть.

За тиждень до висадки Лідія Поліщук привчає томати до холоду. Виносить розсаду щодня надвір. Увечері повертає в кімнату.

— У мене є своя схема: ­високорослі сорти саджу на відстані 45–50 сантиметрів один від одного, низькорослі — 35–40 сантиметрів. Біля них не треба ­залишати місця на опори для підв'язування.

Вибирає сонячне місце без вітру. Поливає двічі на тиждень, під час засухи — чотири рази.

— Ранні сорти помідорів вимогливі до вологості. Якщо немає можливості поливати часто, слід хоча б просапати ділянку. Розпушування ґрунту дає рослині сили при нестачі вологи.

На томатах зрізує ножицями ­нижні листочки так, щоб до землі залишався проміжок 20 см. Це убезпечує рослину від фітофтори.

— Кущі помідорів треба підрізати, а не жаліти. Що менше пагонів, то менше плодів. Проте вони раніше дозрівають і виростають більшими. Загущений кущ пізніше вродить.

За сезон підживлює помідори чотири рази. Двічі — мінеральними добривами, і двічі — курячим послідом. Його розводить у пропорції 1 кг на 12 л води.

Зараз ви читаєте новину «Ранні помідори люблять багато вологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі