45-річна Влентина Красношапка із села Циблі Переяслав-Хмельницького району Київщини другий рік поспіль обробляє картоплю перед посадкою. Має добрий урожай. Хоча для цього, зізнається, треба поморочитися.
— За три-чотири тижні до посадки витягаю картоплю з льоху. Обробляю у "передпосадочному" розчині.
У 10 л води розводить 60 г суперфосфату, 40 г сечовини, 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти та грам марганцовки.
— Виливаю все у двовідерну каструлю. Картоплю в сітках замочую на півгодини. Потім розкладаю на підлозі, щоб висохла. Так з усією посадковою роблю, — розповідає Валентина Красношапка.
Коли картопля просохне, кожну надрізає приблизно по 2 см так, щоб вічка були з обох боків надрізу. Розкладає на поліетиленовій плівці в теплому приміщенні. За тиждень жінка робить розчин від хвороб: на 10 л води розводить 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти та 2 г марганцовки.
— Цим збризкую всю картоплю. Десь через тиждень проростуть товсті і крепкі ростки. Якщо на якійсь картоплині — тоненькі, то їх треба відкинути. Для посадки вони не годяться. Значить, виродилася ця картопля, — продовжує Валентина Миколаївна.
Перебрану картоплю вона складає в ящики. На дно насипає 2–3 см тирси. Її збризкує розчином, який готувала перший раз. Ящики заповнює доверху картоплею вперемішку зі зволоженою тирсою.
— Картопля в ящиках має проростати в холоднішій кімнаті — при температурі 6–8 градусів. Щоб не було різкого перепаду, коли висадимо її в землю. Я ставляю у веранді, а то й надворі. Треба слідкувати, щоб пагони дуже не переросли.
Перед посадкою Валентина Миколаївна перерізає картоплини навпіл по першому надрізу. Вмочує обрізаною стороною в попіл, щоб захистити рослину від вірусів. Потім висаджує в землю. Інтервал між рядками має бути 70 см. Між кущами — 25–30.
— У кожну ямку даю по літровій банці перегною, картоплину кладу надрізом угору й засипаю жменею тирси. Наверх десь 50 грамів попелу і загортаю землею. Коли картопля зійде, нагортаю на кущі землю. І так тричі. Як немає дощу, грядки треба поливати. Всю цю технологію я прочитала у журналі й зробила точно за рецептом. Спробувала на сотці землі. Такі кущі були міцні, як гай. А як стали вибирати, до того була картопля гладенька — як мило. Посадила два сорти поряд. Одну — оброблену, другу — ні. Була велика різниця, — додає Валентина Красношапка.
Коментарі